Foci-vb, 17. nap: a spanyolokkal is elbánt a marokkói védelem

Lesz afrikai csapat a legjobb nyolc között, mert a spanyolok négy év alatt csak az öncélú passzolgatásban fejlődtek, rúgótehnikában nem. Portugália pedig Cristiano Ronaldo nélkül gálázott.

Hirdetés

Hazapasszolták magukat a spanyolok

A nap copy-pastje: Spanyolország. Négy éve is a legjobb 16 között, 11-esekkel buktak el, az oroszok ellen. Ugyanúgy végigpasszolgatták a meccset, de nem tudtak gólt rúgni, mint most. 120 perc alatt 77 százalékos labdabirtoklás, 1050 passz (négy éve csak 1006 volt!) és ebből mindössze 2 kaput találó lövés. A három kihagyott 11-es csak a hab volt a kiesés tortáján.

A nap angoljai: a spanyolok. Bármilyen meglepő, a spanyol válogatott ötből négy 11-es párbajt elbukott a világbajnokságokon. Ez pedig rekord, a műfaj elátkozottjainak tartott angolok ugyanis vb-n csak hármat buktak el.

A vb bevehetetlen vára: a marokkói védelem. Az ellenfelek eddig még nem tudtak gólt lőni nekik, még a 11-eseknél sem. Kanada ellen Agerd talált a saját kapujába.

A meccs hőse: Jasszin Bunu. A Sevilla kapusa vetett véget a spanyol vb-álmoknak.

A meccs elátkozottja: Pablo Sarabia. Öt percet játszott, lőtt egy kapufát, majd a szétlövésben még egyet – ezzel életében először hagyott ki egy 11-est…

Nyolcaddöntő: Marokkó–Spanyolország 0-0 – 11-sekkel 3-0

Marokkó: Bunu – Hakimi, Szaissz, Agerd (El-Jamik, 85.), Mazraui (Attijat-Allah, 82.) – Unahi (Benun, 120.), Amrabat, Amallah (Seddira, 82.) – Zijes, en-Nesziri (Szabiri, 82.), Bufal (Ezzalzuli, 66.)

Spanyolország: Unai Simón – Marcos Llorente, Rodri, Laporte, Alba (Baldé, 98.) – Gavi (Soler, 63.), Busquets, Pedri – Ferran Torres (Williams, 76., Sarabia 118.), Asensio (Morata, 63.), Olmo (Fati, 98.)

11-esek: Szabiri (1-0), Sarabia (kapufa), Zijes (2-0), Soler (védés), Benun (védés), Busquets (védés), Hakimi (védés)

CR7 helyett GR3 ütötte ki Svájcot

A meccs tartalékja: Cristiano Ronaldo. Legutóbb 2008-ban kezdett a kispadon a portugál válogatottban egy világversenyen. Akkor is Svájc volt az ellenfél, csak éppen az Európa-bajnokságon.

A meccs CR-je: Gonçalo Ramos. A Benfica 21 éves csatára kezdett a veterán szupersztár helyett, és a vb első mesterhármasával igazolta Fernando Santos mester döntését.

Hirdetés

A meccs átléphetetlen árnyéka: Svájc. Az 1938-as világbajnokság óta képtelen egyenes kiesés meccset nyerni. Most sem sikerült.

Nyolcaddöntő: Portugália–Svájc 6-1

Portugália: Diogo Costa – Dalot, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Otávio (Vitinha, 74.), W. Carvalho, B. Silva (Neves, 81.) – B. Fernandes (Rafael Leão, 87.) – G. Ramos (C. Ronaldo, 74.), João Félix (Horta, 74.).

Svájc: Sommer – E. Fernandes, Schär (Cömert, 46.), Akanji, Rodriguez – Freuler (Zakaria, 54.), Xhaka – Shaqiri, Sow (Seferovic, 54.), Vargas (Okafor, 66.) – Embolo (Jashari, 89.)

Gólszerzők: G. Ramos (17., 51., 67.), Pepe (33.), Guerreiro (55.), Rafael Leão (90+2.), illetve Akanji (58.)

A góllövőlista élmezőnye:

4 gólos: Kylian Mbappé (francia)

3 gólos: Enner Valencia (ecuadori), Olivier Giroud (francia), Cody Gakpo (holland), Marcus Rashford, Bukayo Saka (angolok), Álvaro Morata (spanyol). Lionel Messi (argentin), Richarlison (brazil), Gonçalo Ramos (portugál)

A negyeddöntők programja, péntek: Horvátország–Brazília (17.00), Hollandia–Anglia (21.00). Szombat: Marokkó–Portugália (17.00), Anglia–Franciaország (21.00)

Hirdetés