Florin Cîțu miniszterelnök már újabb bányászjárás előszelét érzi

De figyelmeztet, hogy a kormány nem fogja engedni.

Hirdetés

Amíg ő a miniszterelnök, itt aztán nem lesz bányászjárás – figyelmeztette az elégedetlenkedő vájárokat, egyben az őket hergelni és kihasználni akaró politikusokat Florin Cîțu miniszterelnök hétfőn annak apropóján, hogy a Zsil völgye ismét forrong.

Hétfőn több bányász utcára vonulva tiltakozott, amiért elmaradtak a fizetéseik, miközben Lupényban lassan már hét napja elbarikádozta magát a föld alatt mintegy 140 kollégájuk, és most már éhségsztrájkkal fenyegettek.

A kormányfő viszont hétfőn arról beszélt: ne is álmodjon senki olyasmiről, hogy ismét bányászjárások következhetnek, mint a 90-es években.

A kormányfő igyekezett megértőnek mutatkozni, mondván: érthető, hogy a zöldenergiára való áttérés nehéz, ugyanakkor a bányászok által választott tiltakozási forma nem oldja meg a helyzetet.

Emlékeztetett: a kormány korábban is talált megoldást, és egyébként is, a bányászok 2020-ban is megkapták a teljes fizetésüket, miközben a járvány miatt 1,4 millió munkavállaló kényszerszabadságon volt, ezért szerint nem normális, ami most zajlik.

Cîțu szerint egyes politikusok hasznot akarnak húzni a bányászok elégedetlenségéből, ahogy az már korábban is megtörtént, de biztosított mindenkit: nem fogja megengedni, hogy megismétlődjön, ami Ion Iliescu exállamfő és más szocialista vezetők idejében történt.

Hirdetés

„Ezen mandátum idején egyetlen bányászjárás sem lesz” – csapott virtuálisan az asztalra Cîțu.

Aki vélhetően nem csupán a szociáldemokratákra gondolt, hanem a politikai trashcelebségben a jelek szerint lubickoló szenátornőre, Diana Șoșoacára is, aki annak ellenére, hogy még a szélsőséges Románok Egységéért Szövetségnek (AUR) is túl sok volt, így kirúgták a pártból, továbbra is keresi a reflektorfényt, és a hétvégén a bányászok közé látogatott.

A munkaügyi miniszter egyébként tárgyal a bányászokkal, akik amúgy korábban ígéretet kaptak arra, hogy a február 15-én esedékes, de elmaradt béreket 26-áig megkapják.

A bányászoknak munkát adó, hőerőműből és az azt ellátó bányákból álló vajdahunyadi energetikai komplexum nagyon nehéz helyzetben van, 2019 óra csődeljárás zajlik ellene, és az adósságai mellett még az államnak is vissza kell fizetnie egy korábbi támogatást, amelyet az EU illetékesei törvénytelennek találtak.

Hirdetés