Figyelem: már sms-ben is támadnak az adatai megkaparintására ácsingózó hackerek

Románia vált az egyik legfőbb célpontjukká.

Hirdetés

Nem csupán az emailjeire, hanem az sms-eire sem árt jobban odafigyelnie: a kibervédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy olyan hackerek vették célkeresztbe Romániát, akik a telefonra küldött, megtévesztő szöveges üzenetekkel próbálják rászedni az áldozatokat, hogy ezt követően hozzáférjenek az adataikhoz, és persze lehetőség szerint megfosszák őket a pénzüktől.

Az sms-sel az Android operációs rendszert használó eszközöket megfertőző Flubot nevű adathalász kártevőprogramot küldik el a gyanútlan címzettnek.

A vizsgálatok szerint a számítógépes bűnözők világszerte garázdálkodnak, de

januárban az áldozataik 72 százaléka romániai volt.

A megtévesztő szövegű sms-ek több mint fele azzal próbálja csőbe húzni a címzettet, hogy olyan, mintha valamely futárszolgálattól vagy a postától érkezett volna, és arról értesít, hogy csomag érkezett.

Az üzenetek negyedében kissé primitívebb csalit használnak: arra kérdeznek rá, hogy vajon a címzett látható-e egy állítólag mellékelt videón.

Az sms-re határozottan nem ajánlatos rákattintani, mivel onnantól kezdve elszabadul a pokol:

a Flubot telepíti magát a telefonra, majd megszerzi a banki adatokat,

Hirdetés

a telefonkönyv adatait, az sms-listát és egyéb, magánjellegű adatokat, emellett lehetővé teszi, hogy a hackerek emelt díjas számokra küldjenek sms-eket.

Vagyis nem árt alaposan odafigyelni, és megvizsgálni minden, idegen számról érkező sms-t, mielőtt megnyitnánk.

 

Hirdetés