Fertőzési veszélyként tekintenek a belgák a román idénymunkásokra, de azért a munkájukra szükségük van

Azt kérték Romániától, hogy tájékoztassa a Belgiumba készülő munkásokat az oltásról és a belga járványügyi szabályokról.

Hirdetés

Aggódnak a belga hatóságok, mert közeleg az üvegházi zöldségek és gyümölcsök betakarítási ideje, amit elsősorban román idénymunkások végeznek el. Mivel Romániában alacsony az átoltottsági arány, a vendégmunkások többsége pedig nem immunizált, attól tartanak, hogy érkezésükkel növekedni fog a fertőzöttség azokon a településeken, ahol a mezőgazdasági farmok találhatók.

Lucian Bode belügyminiszter csütörtökön – a belgák kérésének eleget téve – egyeztetett a moldvai megyék prefektusaival annak érdekében, hogy tájékoztassák a külföldre készülő szezonmunkásokat a fertőzés megelőzésről és az oltásról. Belgiumba rendszerint Bákóból, Botoşaniból, Suceavaból és Neamţból szoktak járni dolgozni, ezért ezekben a megyékben van szükség tájékoztató kampányra. Különösen fontosnak tartják, hogy a román vendégmunkások ismerjék és tartsák tiszteletben a Belgiumban érvényes egészségügyi óvintézkedéseket.

Meglehet, hogy a kérés teljesen jogos, attól még ne felejtsük el, hogy a fertőzési veszélyként kezelt román vendégmunkások nélkül aligha lesz ki leszedje a termést. Emlékezzünk csak arra, hogy tavaly egész Nyugat-Európában megmentőként ünnepelték a románokat, akik a járvány ellenére, sokszor embertelen körülmények között is hajlandóak a földeken dolgozni.

Másrészt persze a tájékoztatás nem árt nemcsak a moldvai vendégmunkások, hanem a teljes lakosság körében. Kár, hogy erre egy másik országnak kell emlékeztetnie Romániát…

Hirdetés