Fenyegetőznek az útügyesek: nem lesz hóeltakarítás a közutakon, ha nem kapnak nagyobb fizetést

Elfogyott a munkakedvük a sok ígérgetéstől.

Hirdetés

Minden téli szezonban rendszeresen le kell írni, hogy a bejelentett készülődések ellenére a hatóságokat váratlanul éri a hirtelen lezúduló hó, idén viszont megtörténhet, hogy az sem lesz, aki elvégezze a hóeltakarítást a közutakon.

Ennek egyszerű az oka: a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) mintegy 4800 alkalmazottját tömörítő szakszervezet kedden bejelentette: nem hajlandók beülni a hóeltakarító gépekbe, míg nem emelik meg a fizetésüket.

Az érdekvédelmi szervezet közleményével arra szeretné felhívni a kormány és a közvélemény figyelmét, hogy az amúgy is nehéz melót meglehetősen szerény összeggel honorálja az állami vállalat – bruttó 3000 lejről van szó, ezt is csak két évvel ezelőtt kerekítették fel –, s nem ártana azt is figyelembe venni, hogy egy világjárvány közepén vagyunk, sok családban a felére csökkent a havi bevétel.

Az utászoknak egyébként minden kormány megígéri a fizetésemelést, csak aztán valahogy mindig elfeledkeznek róla, de ha egy kiadósabb havazással kellene szembenézni, egy sztrájk esetén le tudnák bénítani az országot.

Hirdetés