Rafila napi százezer tesztet ígér, jövő héten állapotfelmérő központokat nyitnak

Eközben az omikron folytatja tevékenységét: szerdán is a keddihez hasonló járványszámokat jelentettek.

Hirdetés

Mint tudjuk, kedden az eddigi abszolút rekordot is megközelítette az új esetek száma – a múlt hét maximumához képest hirtelen másfélszeresére nőtt – szerdán pedig hasonlóan magas volt ez a szám: 16 610 új fertőzöttet regisztráltak.

A hirtelen növekedés egyrészt annak tulajdonítható, hogy az omikron variáns jóval fertőzőbb a korábbiaknál, másrészt – amint arra a nemzet mikrobiológusa, valamint egészségügyi minisztere, Alexandru Rafila szerdán felhívta a figyelmet – a tesztelési kapacitást is felturbózták. Kedden minden eddiginél több, összesen mintegy 90 ezer tesztet futtattak le, jövő hétre pedig a miniszteri ígéret szerint elérjük a napi 100 ezres tesztszámot.

Ez a növekedés elsősorban annak tulajdonítható, hogy már mintegy 3200 háziorvos is beszállt a tesztelésbe.

Emellett még egy újdonság is várható a jövő hétre: országszerte összesen 230 úgynevezett járóbeteg-értékelő központot helyeznek üzembe. Ide azokat a pácienseket irányítják, akiknek a tesztje pozitív lett, így pedig időben kiderül, kórházi kezelésre szorulnak-e, vagy otthon is lábadozhatnak, és egyáltalán nem hagyják elfajulni a fertőzéseket, amitől szintén azt várják, hogy enyhítenek az egészségügyre nehezedő nyomáson.

Az elmúlt 24 órában egyébként 58-an vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben, közülük 51-en oltatlanok voltak.

Hirdetés

Rafila azt is kihangsúlyozta, hogy egyelőre kézben tartjuk az 5. hullámot, és a magas esetszámok ellenére még mindig csak napi 2–3%-kal nő a kórházba utalt fertőzöttek száma, a halottaké pedig 8–10-szer kisebb, mint a negyedik hullám csúcsán, amikor hasonló esetszámok voltak.

Az intenzív osztályon jelenleg 530 embert ápolnak, 43-al többet, mint kedden.

Reméljük az új intézkedések eredményesek lesznek, és nem durvul el az 5. hullám.

Hirdetés