Félő, hogy mire meggyőzik a lakosságot az oltásról, lejár a vakcinák szavatossági ideje

A hatóságok oltópontokat zárnak be, vakcinaszállítmányokat mondanak le, miközben azzal is számolnak, hogy ősszel jön a negyedik járványhullám, melynek „sztárja” az indiai vírusvariáns lesz.

Hirdetés

Bár az emberek többségét most leginkább a nyaralás és az éppen zajló Európa-bajnokság foglalkoztatja, a járványügyi szakértők továbbra is azon vannak, hogy minél nagyobb fokú átoltottsági arányt érjenek el a pandémia elkerülhetetlennek tűnő negyedik hulláma előtt. Románia nem teljesít túl jól ezen a téren: mindössze a populáció 22 százalékát sikerült teljesen immunizálni. A vakcinák viszonylagos elérhetősége nem lendített az oltakozási kedven, hiszen

az oltásszkeptikus vagy a járvánnyal szemben közömbös lakosságot sehogy sem sikerül megszólítani.

De nem minden esetben az emberek hozzáállásán múlik az átoltottság. Ahogy Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampány koordinátora is elismerte, vannak megyék, ahol a falvak 10-15 százalékába sem jutottak el a mozgó oltópontokkal. Más megyékben ez az arány 70-80 százalékos.

Fel kell készülni arra, hogy ősszel a Delta néven futó indiai vírusvariáns válhat dominánssá Romániában is, ezért a hatóságok célja, hogy a következő másfél hónapban minden egyes faluba eljussanak a vakcinákkal. Már készül az ezzel kapcsolatos akcióterv, hogy ne teljen el úgy egy nap, hogy a mobil oltópontok nincsenek jelen a településeken. Közben

a megcélzott lakosság megfelelő tájékoztatására is hangsúlyt fektetnek.

Nagy szükség van rá, ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy mire meggyőzik a még be nem oltott lakosságot az oltás fontosságáról, addig lejár a vakcinák szavatossági ideje. Andrei Baciu egészségügyi államtitkár kedden azt nyilatkozta, hogy Románia visszamondta a júniusra tervezett vakcinaszállítmány egy részét, a több mint 7 millió dózis helyett csak mintegy 2,6 milliót vesz át. Az eddig kapott 15 millió vakcinának a 60 százalékát használták fel, ahogy csökken az érdeklődés, úgy halmozódik a készlet.

A közeljövőben országosan 11 oltópontot is bezárnak az érdeklődés hiánya miatt

Hirdetés

Bihar, Giurgiu, Temes, Mehedinţi, Teleorman és Vâlcea megyében, emellett 127 központban csökkentik a nyitvatartási programot. A hatóságok korábbi becslése szerint az oltópontok 45 százaléka csak félkapacitással működött, ezért hetvenet már bezártak. Csak akkor nyitják újra ezeket, ha ismét berobban a járvány, és a lakosság újra érdeklődést mutat a védekezés iránt.

Az Európai Bizottsággal kötött szerződés értelmében egyébként a felhalmozott oltóanyagokat el lehet adni, esetleg oda lehet adományozni a szegényebb országoknak. Míg az eladási mechanizmusokat nem dolgozzák ki, addig Románia – ahogy eddig is tette – Moldova Köztársaságnak ajándékoz a vakcinákból.

Hirdetés