Felmérés: a szavazókedv nem túl nagy, a PSD örülhet, az RMDSZ nem panaszkodhat

A liberálisok meg az erdőben sincsenek.

Hirdetés

Továbbra is az a helyzet, hogy egy vitatható sikerességű kormányzást a koalíciós pártok által gerjesztett politikai válsággal megkoronázni nem túl nyerő ötlet: a kormányoldal támogatottsága tovább csökkent, míg az ellenzéki pártok jubilálhatnak.

Legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a CURS közvélemény-kutató készített – történetesen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) megrendelésére.

A vasárnap este nyilvánosságra hozott eredmények szerint egy dolog biztos: az emberek igencsak kiábrándultak a politikából. Ugyanis csak 42 százaléka a megkérdezetteknek mondta azt, hogy elmenne szavazni, ha most vasárnap lennének a választások.

A helyzet nyertese továbbra is a PSD: a válaszadók 36 százaléka szavazna rá.

A második helyről távcsővel figyeli a szociáldemokraták hátát a kormány vezető erejét adó, de egyre pocsékabbul álló Nemzeti Liberális Párt (PNL): sikeresen bemanőverezte magát 20 százalék alá, így 19 százalékon áll.

A harmadik a tavaly decemberben 9 százalékkal parlamentbe került Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR): a szélsőséges pártra 14 százaléknyian voksolnának.

A koalíció faképnél hagyása nem volt jó hatással a román politika drámakirálynője, az USR-PLUS megítélésére: támogatottsága 11 százalékra csökkent.

A koalícióban ottmaradt RMDSZ a mostani állás szerint is bejutna a parlamentbe, éppen 5 százalékon áll

– akárcsak a decemberben a parlamentből kizúgott Népi Mozgalom Párt (PMP).

Hirdetés

A felmérésben arra is rákérdeztek, mi aggasztja az embereket a leginkább.

Nos, a legnagyobb arányban, 36 százaléknyian az áremelkedések miatt aggódnak. 16 százalék az online oktatás, 14 a politikai válság, 13 százaléknyian pedig a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt forgolódnak álmatlanul.

A megkérdezettek 45 százaléka véli úgy, hogy a válság megoldását az előre hozott választások jelentenék, míg 42 százalék szerint ez csupán az egyik opció a sok közül.

A szeptember 8. és 10. között 861 személy megkérdezésével készült felmérés hibahatára 3,3 százalékos.

Hirdetés