Felfüggesztették a képviselőház plenáris ülését, hogy megnézhessék a képviselők a román-ukrán meccset – hírmix

Négy és fél évre csuktak le a Neamț megyei mentőszolgálat volt igazgatóját, mivel 5-10 ezer euróért árulta az állásokat. Valamint galambápolót keres egy kolozsvári férfi, aki repülni tanítaná a tömbháza előtt talált sérült madarat.

Hirdetés

Hajrá, Románia!

Kitört a fociláz a parlament felsőházában is, ahol felfüggesztették a hétfői plenáris ülés a Románia-Ukrajna EB-mérkőzés miatt. Az erről szóló döntést az ülés szociáldemokrata elnöke, Daniel Suciu jelentette be. Az ülésvezető azzal indokolta a szünetet, hogy a képviselők kérték a korábbi eltávozás lehetőségét a meccs miatt.  

„A frakcióvezetőkkel folytatott megbeszélést követően megállapodtunk abban, hogy a mai napra vonatkozó munkaprogramot leállítjuk, hogy mindannyiuknak legyen ideje megnézni a román válogatottat, amely nyolc év után végre ismét Európa-bajnokságon szerepelhet. Hajrá Románia!”

– lelkesített Daniel Suciu a pulpitusról. 

Mint kiderült, jó döntés volt, a politikusi szurkolás is remélhetőleg közrejátszott abban, hogy Románia kitűnő játékkal, 3-0-ra győzte le az ukrán válogatottat.  

Négy és fél év börtönbüntetést kapott a neamți mentőszolgálat volt igazgatója  

Többszöri csúszópénz elfogadása miatt négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bákói fellebviteli bíróság Dan Dorin Morenciut, a Neamţ megyei mentőszolgálat volt ideiglenes igazgatóját. A bíróság emellett elrendelte a házkutatások során talált 82 ezer euró készpénzt elkobzását is. Az ügy másik tizenhárom vádlottja felfüggesztett szabadságvesztést kapott.    

A mentőtisztet 2022 májusában érték tetten egy pénzzel teli táskával, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A házkutatás során kiderült, hogy a pénzt olyan személyektől kapta, akik ápolóként vagy mentőorvosként akartak dolgozni. Ezek szerint népszerű és jól fizető állásokról beszélhetünk, ha egyesek 5-10 ezer eurót voltak hajlandók fizetni a jogosulatlan előnyszerzésért. Hivatásról nem beszélhetünk esetükben.  

A DNA 2022 végén zárta le a nyomozást, amely során kiderült, hogy 22 rendbeli vesztegetést dokumentáltak, amelyek során összesen 125 ezer euró kenőpénzt fogadott el Morenciu.  A korrupcióellenes ügynökség szerint a volt igazgató egyenesen megfenyegette azokat, akik ezekre a pozíciókra tisztességesen pályáztak, hogy nem fognak átmenni a versenyvizsgán, bármennyire is felkészültek legyenek. Morenciu közvetlenül és a beosztottjai révén ötezer eurót kért egy mentőautóvezetői állásért és tízezer eurót egy asszisztensi pozícióért.  

A szintén vádlott főnővér azt mondta az ügyészeknek, hogy túl magasnak tartotta a kenőpénzként kért összeget, mivel tudta, hogy az ideiglenes alkalmazottak közül sokan bizonytalan anyagi helyzetben vannak. Ezért az „ésszerű” összeget hatezer euróban határozta meg, amelyből ötezer euró a Morenciunak, ezer eurót pedig saját maga számára tett félre.   

Hirdetés

A nyomozás során az ügyészek tizenhárom vádlottal kötöttek vádalkut. Mivel elismerték a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését, megúszták felfüggesztett börtönbüntetéssel.  

Hétszáz lejt ajánlott fel egy kolozsvári férfi annak, aki gondját viseli a tömbháza előtt talált galambfiókának 

Madárápolót keres a Redditen egy kolozsvári lakos, aki hétszáz lejt hajlandó adni annak, aki örökbe fogad egy sérült galambot, amelyet a tömbháza előtt talált. A férfi Kolozs, Fehér, Szilágy és Maros megyébe is hajlandó elszállítani a pácienst. 

A magatehetetlenül fekvő galambfióka valószínűleg kipottyant a fészekből, mikor a nemeslelkű lakos rátalált. A leírásából kiderül, hogy ért a madarakhoz, ugyanis 16-17 naposnak gondolja a galambot, és úgy tudja, hogy 30 napos korára már tudnia kellene repülni.  

Mivel nincs helye, ahol tarthatná, ezért olyan galamb- vagy madártenyésztőt keres, akik befogadná, amíg megtanul repülni. Reméljük, sikerrel jár a felhívás, és a galambfióka is hamarosan szárnyalhat az égen.  

 

 

Hirdetés