Felfegyverzik a postásokat, hogy védekezni tudjanak a gaz támadók ellen

Hamarosan nagyon megbánják majd meggondolatlan tettüket azok, akik rájuk támadnak.

Hirdetés

Többé már nem lesznek teljesen védtelenek a postások az utcán: a Román Posta vezetősége úgy döntött, fegyvert is ad a kezükbe az egyenruha mellé.

Igaz, óvatos duhajok: szó sincs éles lőfegyverről, de még gázpisztolyról sem.

Sőt még gumibotot sem kapnak.

Ehelyett a posta paprikaspray vásárlására írt ki közbeszerzési eljárást.

A cég nem aprózza el: 17 500 spray-t kíván beszerezni, amire összesen 245 000 lejt szán.

A meghirdetett cél természetesen az, hogy egyes postai alkalmazottak számára önvédelmi eszközként szolgáljanak.

A paramétereket is aprólékosan megadták: 50 milliliteres kiszerelésben kérik a paprikaspray-t, és

tartalmaznia kell csípőspaprika-kivonatot és citromsavat is.

A kifújt sugárnak pedig legalább három méter hosszúnak kell lennie, hogy még kellő távolságban tartsa az esetleges támadókat.

A Román Posta még ma is az egyik legnagyobb állami cég, annak ellenére, hogy a csomagküldő szolgálatok kemény konkurenciát jelentenek számára.

Hirdetés

Tavaly egymilliárd lejes üzleti forgalmat bonyolított, nagyjából 5600 postahivatalt üzemeltet.

Emellett több mint 24 500 alkalmazottja van, ami azt is jelenti, hogy a beszerzett önvédelmi eszközökből sokan kapnak – hacsak nem az a cél, hogy tartalékban is maradjon belőle.

Az önvédelmi „fegyverek” beszerzése már csak azért is indokolt, mert még mindig a posta kézbesíti a nyugdíjak jelentős részét, és több ízben is érkeztek hírek arról, hogy a nyugdíjkézbesítési időszakban megtámadták a pénzes postásokat.

Legutóbb tavaly, Prahova megyében történt ilyen eset, amikor egy postástól ellopták a táskáját, benne különböző dokumentumokkal és 40 ezer lejjel.

Igaz, olyan is előfordult, hogy a postások maguk bizonyultak enyves kezűnek, majd miután „megvámolták” a rájuk bízott pénzt, tolvajt kiáltottak.

Persze a paprikaspray nem csupán a rablók ellen jelenthet védelmet, hanem a négylábúak ellen is – aki ugyanis járt már kertvárosban, az tudhatja, hogy a kutyák valamilyen rejtélyes oknál fogva a postásokat kiáltották ki első számú közellenségnek, így óriási patáliát képesek csapni, amikor a kézbesítő felbukkan.

Hirdetés