Fegyvereket kért az ukrán külügyminiszter Bukarestben. És Románia hallgat

Mert „a fegyver és a pénz szeret hallgatni”. Ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzottak el a hivatalos látogatást követő sajtótájékoztatón. Tiszta kép helyett jósdai homály.

Hirdetés

A szokásos tiszteletköröktől eltekintve sok konkrétum nem derült ki Dmitro Kuleba hivatalos romániai látogatásáról. Az ukrán külügyminisztert Nicolae Ciucă miniszterelnök fogadta pénteken, majd Bogdan Aurescuval, a külügyi tárca vezetőjével ült le egyeztetni. A közös sajtótájékoztatón aztán megtudhattuk, hogy

Kuleba fegyvereket is kért a román államtól,

de természetesen az országra bízza, hogy eldöntse, hogyan akar segíteni, tudják ők is, hogy senki nem akarja magára haragítani Oroszországot. „A fegyver és a pénz szeret hallgatni, és mi nem is kívánunk nyilatkozni a kapott katonai segélyekről” – mondta az ukrán vendég.

Bogdan Aurescu ennél is kevesebb infóval kínálta meg az újságírókat: a külügyminiszter kitérő választ adott, amikor az Ukrajnának nyújtandó fegyvertámogatásról kezdték faggatni.

Szerinte a közvélemény előtt nem illik ezekről a dolgokról beszélni

és punktum. Mint ismeretes, Marcel Ciolacu, a PSD elnöke már nem volt ennyire óvatos, amikor a témáról kérdezték, szerinte nem elképzelhetetlen, hogy Románia Ukrajnának adja a leszerelt MiG–21-es vadászgépeit.

Hirdetés