Ezt is megértük: Románia az oltakozás csúcsára tör. Szó szerint!

Lelassult folyamat ide, érdektelenség oda, az oltáskampány koordinátorai még mindig elő tudnak állni egy-egy meredek ötlettel.

Hirdetés

Elképzeltük, amint az oltáskampány koordinátorai csücsültek egy asztal körül a hétfő reggeli gyűlésen, és testületileg azon törték a fejüket, hová lehetne még „telepíteni” egy vagány oltópontot. Aztán egyszer csak kigyulladt a képzeletbeli villanykörte valaki feje fölött: létre kéne hozni egyet jó magasan, egészen pontosan az ország legmagasabban fekvő útszakaszán, a Transalpinán.

De ott sem akárhol, hanem az útvonal legmagasabb pontján, az Urdele hágón, 2145 méter magasban. A terv úgy néz ki, hogy naponta 10 és 18 óra között működne az oltópont, ahol a Pfizer és a Johnson&Johnson vakcinájával oltanák be az arra járó turistákat, már azokat, akik szívesen összekötnék a kellemeset a hasznossal.

Az oltakozással kapcsolatos napi adatok alapján egyébként szó sincs arról, hogy a kampány a csúcson lenn, épp ellenkezőleg: az elmúlt 24 órában alig 16 455 személy kérte az ingyenes vakcinák valamelyikét, ebből 9213-an első alkalommal. Jelenleg a lakosság 23,72 százaléka van túl mindkét dózison (4 579 778 személy).


Az országos stratégiai központ adatai alapján 28 új koronavírusost azonosítottak 4011 PCR- és 7865 antigén gyorsteszt alapján. Egyetlen haláleset történt az elmúlt 24 órában, ehhez még hozzáírtak 44 korábbit, 402-en kórházban lábadoznak, 65 páciensnek súlyos az állapota.

Hirdetés