Illusztráció: Pixabay

Ezt is megértük: lassan vége egy korszaknak, több elektromos autót adtak el, mint dízelt

De nincs még itt az ökomennyország, mivel a benzingőz továbbra is népszerű, sőt.

Hirdetés

Egy év alatt harminc százalékkal zsugorodott az új dízel autók eladása Romániában – mondta csütörtökön Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Ez az egyébként Európa-szerte tapasztalható trend oda vezetett, hogy 2022 az első olyan év, amikor az országban több új elektromos és hibrid autót írattak forgalomba, mint dízelt.

A tiszta elektromos meghajtású autók kategóriájában igen látványos a változás: az idei első hét hónapban 300 százalékos növekedést mutatnak a statisztikák.

„Azt látjuk tehát, hogy a lakosság elkezdett lemondani a szennyező autókról, és ez egyértelműen az ösztönző programok sikerének köszönhető”

– magyarázta Tánczos. Hozzátette, hogy a roncsautó programok esetében évről évre fokozatosan emelni fogja a kormány az elektromos autók vásárlására szánt keretet.

Hirdetés

Ez az új helyzet azonban távolról sem jelenti egyelőre a hagyományos belsőégésű motorok korszakának végét. Mert a hibrid és elektromos autók piaci szegmense alig 20 százalékos, viszont ugyanebben a vizsgált időszakban a benzinmotoros autók eladása mintegy 10 százalékkal nőtt, piaci részesedésük több mint 65 százalék.

Jól jelzi viszont a változás irányát, hogy a tisztán elektromos autók eladása az év első hét hónapjában a tavalyi 1,9 százalékról egy év alatt 7,9 százalékra nőtt.

Hirdetés