Illusztráció / Unsplash

Ezért szálltak rá a magánórázó tanárokra: havi ötezer euró után adózik az egyik legjobban kereső oktató

Hányan jelentették be a korrepetálásból származó jövedelmüket a nyugat-romániai megyékben?

Hirdetés

A Temes megyei Pénzügyi Főigazgatóság, mely a nyugat-romániai fejlesztési régió megyéinek (Temes, Arad, Hunyad és Krassó-Szörény) adóügyeiért felel, a sajtó érdeklődésére közé tette, hogy hány magánórát adó tanár adózott 2021-ben, és megyénként milyen összegeket vallottak be a pedagógusok.

Eszerint a négy megyében összesen 494 tanárnak volt jövedelme magánórázásból, a legnagyobb összeget pedig egy Arad megyei oktató tudhatja magáénak, aki a tavaly 300 ezer lejt tehetett zsebre (havonta mintegy ötezer eurót). Szintén Arad megyében van a legtöbb magántanár nyilvántartva (szám szerint 218), majd Temes (208) következik. A bánsági régió legjobban kereső oktatója 152 016 lejt keresett egy év alatt, ami havi 2570 eurót jelent. Ehhez képest Hunyad és Krassó-Szörény megyékben alig több mint harmincan jelentették a magánórák tartásából származó jövedelmüket, a legtöbbet kereső pedagógus 20 280, illetve 85 121 lejt vallott be.

Az adóhatóságnak (ANAF) nincsenek információi arról, hogy milyen órákat tartanak az adófizető pedagógusok, és arról sem tud, hogy főállásban vagy mellékállásban dolgoznak. Az tény, hogy május 25-én járt le a határidő, ameddig be lehetett nyújtani az adóbevallási nyilatkozatokat. A folyamat megkönnyítésére egy tájékoztatót is közzétettek, amelyben lépésről lépésre elmagyarázták, hogyan kell kitölteni az űrlapot, és miként számolható ki 10 százalékos jövedelemadó. Újdonságban számít, hogy a pedagógusoknak elektronikus pénztárgéppel is kell rendelkezniük, ami sokak számára elrettentő lehet.

Noha a tanárok 2018-ban miniszteri rendeletbe foglalt közoktatási etikai kódexe tiltja, hogy saját tanítványaikat korrepetálják, sokan felrúgják az etikai és szakmai alapelvet, és még csak nem is adóznak utána. Egy 2019-es adat szerint a Romániában dolgozó mintegy 172 ezer tanár 2,4 százaléka foglalja bele az adóbevallásába a magánórákat, miközben egyre több diák fordul hozzájuk, mert nem képesek az iskolai tanórák keretében elsajátítani a sikeres záróvizsgához szükséges ismereteket. Ugyanakkor az oktatási tárca tavalyi lesújtó adatai szerint a nyolcadikosok 47, a tizenkettedikesek 42 százaléka magánórákra jár.

Hirdetés