Ez történik majd az oltóközpontokban, mikor végre elkezdik az oltási kampányt

Az akció koordinálásáért felelős orvos újabb részleteket árult el.

Hirdetés

Ahogy közeledik január, és ezzel együtt a koronavírus elleni oltási kampány kezdete, úgy halad előre a felkészülés – legalábbis ezt mondja a romániai oltási kampány koordinálásával megbízott katonaorvos, Valeriu Gheorghiță.

A koordinátor szerint döntés született arról, hol lesznek majd a központi raktárak, ahol az oltóanyagot tárolják majd, és hol rendeznek be oltóközpontokat.

A szállítást is sikerült megszervezni – ez rendkívül fontos elem, lévén hogy vannak olyan vakcinák, amelyeket legalább mínusz 70 fokon kell tárolni.

Az már határozottan bizonyosnak tűnik, hogy idén nem kezdődik el az oltási folyamat, hiszen ahhoz először uniós szinten engedélyezni kell a vakcinákat, másrészt azokat el is kell juttatni a célországokba.

Ennek nyomán legkorábban januárban számíthatunk arra, hogy elkezdődik az oltási akció.

A tervek szerint a mintegy ezer oltóközpontban havonta egyenként ötezer embert tudnak majd beoltani, így remélik elérni azt az ambiciózus célt, hogy fél év alatt a lakosság 60-70 százaléka – mintegy 13 millió ember – megkapja az oltást, és immunissá váljék a vírus ellen.

Ez az arány már a nyájimmunitás kialakulását jelentené, amikor a járvány terjedése lassan, de biztosan lassulni kezd.

Mint ismeretes, először az orvosi személyzetet oltják be, majd az idős, krónikus betegeket és a létfontosságú infrastruktúra működtetőit, és csak a harmadik fázisban következnek a többiek.

Hirdetés

Persze maga az oltás folyamata fokozott biztonsági intézkedések közepette zajlik majd.

Először is minden jelentkezőnek megmérik a testhőmérsékletét, majd előszűrés következik amely során felmérik az érintett kórtörténetét.

Mivel a Nagy-Britanniában kedden elkezdődött oltási kampány kapcsán szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy egyeseknél allergiás reakció alakulhat ki, Gheorghiță elmondta: erre is felkészülnek.

Minden oltóközpontban gyors beavatkozást lehetővé tevő egészségügyi készletek lesznek: ha valaki heves allergiás reakciót produkál, kézügyben lesz az adrenalin injekció.

Az illetékesek azonban nem dőlnek hátra: mielőtt még ideérnének az oltások, szimulálni is kívánják a folyamatokat, hogy idejekorán fény derüljön az esetleges problémákra, és ne élesben kelljen improvizálni.

Csak itt lenne már végre az az éles helyzet.

Hirdetés