Ez történik, ha egy szülő nem engedi, hogy az iskolában koronavírus-tesztet végezzenek a gyerekén

A hab a tortán: tornaóra maszkban!

Hirdetés

Hosszú hónapok után egyes diákok az online oktatás után végre visszatérhettek az iskolapadokba.

De persze még mindig mindenkinek ott jár a fejében: ez növeli a koronavírus terjedésének a kockázatát, így nagyon oda kell figyelni a megelőzésre.

Többek között ezt segítené elő az a nyilatkozat, amelyben a szülők jelezhetik, hogy beleegyeznek-e a gyerekük letesztelésébe az iskolában.

Mivel bármilyen más hasonló témához hasonlóan egyeseket ez is felháborított, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter most mindenkit képbe helyezett a téma kapcsán.

Mint hétfőn este elmondta, a nyilatkozat aláírása nem kötelező, vagyis nem lehet a gyerekek iskolába való beengedését függővé tenni attól, hogy a szülő előzetesen beleegyezett a tesztelésbe vagy sem.

A dokumentum akkor válik aktuálissá, ha egy tanuló koronavírus-fertőzéshez hasonló tüneteket produkál.

Ekkor megkeresik a szülőt, hogy kikérjék a beleegyezését a tesztelésbe.

Ha aláírja a papírt, az ügy egyszerű: ha van az iskolában rendelő, ott, ha nincs, akkor a tisztiorvosi szolgálat illetékesei végzik el a tesztet a szülő jelenlétében.

Hirdetés

Ha viszont a szülő úgy dönt, hogy nem engedélyezi a tesztet, és ezt írásban is jelzi, akkor a gyerek 14 napig nem teheti be a lábát sz iskolába.

Ekkor a szülőnek kapcsolatba kell lépnie a háziorvossal és a tisztiorvosi szolgálattal, és elkezdődik az ilyenkor szokásos procedúra.

Ha egy diák koronavírus-tesztje pozitív, az iskolában akkor is csak a szülők beleegyezése nyomán tesztelik le osztálytársait.

A tesztek egyébként ingyenesek.

A miniszter szerint egymillió tesztet biztosítottak az iskolák számára.

A tárcavezető amúgy azt is közölte, hogy az egészségügyi hatóságok tanácsa nyomán a diákoknak a testnevelés-órákon is maszkot kell viselniük.

Hirdetés