Ez igen! Varga Csabának sikerült legyőznie a világ hetedik legmagasabb hegycsúcsát!

A nagyváradi hegymászó feljutott a nepáli Dhaulagiri 8167 m magas csúcsára.

Hirdetés

Ezzel pedig Varga Csaba azt is beírhatja a naplójába (ha van neki), hogy immár az ötödik nyolcezres hegycsúcsot hódította meg, ami rendkívüli eredmény.

Utoljára 2019 júliusában örülhettünk Varga sikerének, amikor a Föld. 11. legmagasabb hegycsúcsát, a pakisztáni Hidden Peaket (8080 méter) hódította meg.

A hegymászó röviddel utána megpróbálkozott a 8167 méter magas nepáli Dhaulagiri (magyarul kábé fehér hegy, de viharok hegyének is nevezik, méltán) megmászásával is, ám akkor az erős szél és a folyamatos havazás meghátrálásra kényszerítette.

Persze, Varga Csaba nem olyan ember, aki könnyen feladja. Idén szeptemberben ismét nekivágott a nagy kalandnak és október elsején, pénteken legyőzte a viharok hegyét.

Ez egyben azt is jelenti, hogy jelen pillanatban Varga Csaba a legsikeresebb élő magyar hegymászó, hiszen csak neki van a zsebében öt darab nyolcezres hegycsúcs. (Itt jegyezzük meg, hogy a legeredményesebb magyar hegymászó a csíkszeredai Erőss Zsolt volt, aki 2013-as haláláig összesen tíz 8000 méter fölötti csúcsot hódított meg.)

Hirdetés

Hatalmas gratula Varga Csabának! És annak is örülünk, hogy szombaton megérkezett a jó hír: a hegymászó sikeresen visszaérkezett az alaptáborba és ezzel feltette a pontot az I-re.

Hirdetés