Ez igen: futárszolgálattal, törvénytelenül küldték a fegyvereket Magyarországról a romániai megrendelőknek

A rendőrök az ország több tucatnyi megyéjében csaptak le a megrendelőkre.

Hirdetés

Nem akármilyen ügyben csapott le a rendőrség csütörtökön reggel Románia szinte egész területén: fegyvercsempészet miatt ütöttek rajta több mit száz helyszínen.

Az országos rendőr-főkapitányság fegyverekkel, lőszerekkel és veszélyes robbanóanyagokkal foglalkozó osztályának rendőrei annak nyomán csaptak le, hogy az előzetes nyomozás kiderítette,

Magyarországról jelentős mennyiségű fegyver és lőszer érkezett Romániába törvénytelenül.

A csempészet nem a szokásos, bűnügyi filmekből ismert módon, hűvös éjszakákon, a zöldhatáron keresztül zajlott, hanem nagyon is egyszerű, 21. századi módon: futárszolgálatokon keresztül.

A rendőrség közlése szerint idén július és november között egy magyarországi székhelyű cég weboldalán hirdette meg az eladásra szánt fegyvereket és lőszereket, amelyeket bárki megrendelhetett.

És sokan meg is rendelték, a cég pedig, mintha csak sportcipőről lett volna szó,

csomagküldő szolgálattal küldte ki, majd Románián belül további futárszolgálatok kézbesítették őket.

Csakhogy a tranzakció a fegyver- és lőszertartásra vonatkozó törvény megsértésével történt.

Magyarán: fegyvercsempészetnek minősül, hiszen a határon nem jelentették be, hogy mi lapul a csomagokban, és a vevők sem kértek engedélyt az illetékes hatóságoktól.

Hirdetés

Az ügyben több mint 300 rendőr hajtott végre házkutatást az ország 103 pontján.

Mielőtt még valaki azt hinné, hogy valami Magyarországról induló erdélyi fegyveres felkelést lepleztek volna le, mindenki megnyugodhat: nem csupán erdélyi és partiumi, hanem számos Kárpátokon túli megyében, sőt Bukarestben is voltak megrendelők. Összesen 36 megye érintett az ügyben, az erdélyi és partiumi térségből jóformán csak Hargita és Szilágy megye nem szerepel a felsoroltak között.

A hatóságok fegyverrel és lőszerrel való visszaélés és minősített csempészet miatt indítottak eljárást az érintettek ellen.

 

 

Hirdetés