Fotó: Valentina Ursu / RFE-RL

Év végéig talán megkapják a 250 lejes állami segélyt a kedvezményezettek

Kik jogosultak a támogatásra? Mikortól meddig kézbesítik a kártyákat? A három napja kinevezett miniszter is találgat.

Hirdetés

Alig telt el három nap azóta, hogy Marcel Boloș vezeti az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumát, máris szembesült egy kihívással: a tárca sürgősen meg kell szervezze a 250 lejes élelmiszer-utalványok kiosztásának menetét, amit kénytelen a megbízhatóságáról ismert Román Postára bízni. Összesen hárommillió utalványról van szó, melyeket a kiszolgáltatott helyzetben lévő román állampolgároknak biztosítanak.

Boloș igyekezett megnyugtatónak lenni: leghamarabb június elsejétől kezdik kézbesíteni a kártya alapú segélyt, de a folyamat elhúzódhat, tekintettel a kedvezményezettek nagy számára, illetve arra, hogy kéthavonta kell célba juttatni a pénzt.  Minden jogosult megkapja az utalványt, a kézbesítések pontos időpontja azonban kérdéses. A végső határidő 2022. december 31., remélhetőleg erre az időpontra mindenki megkapja a juttatásokat, mert csak az év végéig költhetőek el.

Az biztos, elsősorban azok részesülhetnek az élelmiszerre költhető támogatásból, akik 1500 lej alatti (vagy azzal egyenlő) nyugdíjjal rendelkeznek, ugyanakkor a közepes vagy ennél nagyobb fokú  rokkantsági nyugdíjjal rendelkezők, a kétgyermekes családok (nettó 600 lej alatti egy főre eső jövedelemmel), a hasonló helyzetben lévő csonka családok, valamint a hajléktalanok is kérhetik. Akik több kategóriába is tartoznak, egyszer folyamodhatnak az adómentes segélyért.

Az új tárcavezető közölte: a program több mint 3,1 milliárd lejbe kerül, azonban ennek felét EU-s pénzekből fedezik. A nyugdíjpénztár aktuális becslése szerint 2 millió 861 ezer személyt érint.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a segély törvénytelen felhasználása büntetőpontokat von maga után.

Hirdetés