Eszelős: egy covidosok számára kialakított mobil kórház pácienseinek azért kell fagyoskodniuk, hogy fel ne robbanjanak

És ezt az illetékesek tényleg komolyan gondolják.

Hirdetés

Ha a fertőzés és annak szövődményei nem volnának elegendőek, előfordul, hogy 12 fokos hőmérsékletben kell fagyoskodniuk a Iaşi megyei Leţcani településen súlyos állapotban levő koronavírus-fertőzöttek számára kialakított mobil konténerkórház pácienseinek.

És nem arról van szó, hogy meghibásodott volna a létesítmény fűtési rendszere: a mobil kórház működtetői tudatosan döntöttek úgy, hogy a hideg november végi időjárás ellenére is nyitva tartják az összes kórterem ajtaját, illetve a külső bejáratokat is.

Az ok: el akarják kerülni, hogy az egész létesítmény felrobbanjon.

Konkrétan attól félnek, hogy

a zárt térben túlságosan megnő a betegek lélegeztetéséhez használt oxigén koncentrációja,

és gyúlékony anyagról lévén szó, az egész berobban.

Az indoklás szerint a korábbi hullámokhoz képest a delta variáns miatt sokkal nagyobb az oxigénszükséglet, és bár a kórház korszerű szellőzőrendszerrel rendelkezik, mégis fennáll a veszélye, hogy a még biztonságosnak számító 21 százalék fölé emelkedjen az oxigénkoncentráció, főleg azért, mert az intubálatlan páciensek esetében nagyon sok oxigén szökik el.

Ezért aztán a legegyszerűbb megoldást, az ajtók nyitva tartását választották.

A mobil kórházat is működtető járványkórház menedzsere beismerte, hogy a kórtermekben a hőmérséklet 12 és 28 fok között váltakozik.

Az üzemeltetésért és karbantartásért felelős cég képviselője elismerte, hogy amíg az ajtók nyitva vannak, addig hiába tömik tele a kórházat hősugárzókkal.

Hirdetés

Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy hamarosan megoldják a problémát, és olyan eljárást alkalmaznak, amely

lehetővé teszi 22 fokos állandó hőmérséklet biztosítását

úgy, hogy a páciensek és az egészségügyi dolgozók testi épsége se legyen veszélyben.

A mobil intenzív osztályon jelenleg 45 súlyos állapotban levő koronavírusos beteget ápolnak, közülük többet intubálni kellett.

A leţcani-i mobil kórház a romániai egészségügy állatorvosi lovává vált az utóbbi időben: a korszerűnek számító létesítményt tavaly nem sokkal a megnyitása után be kellett zárni, mivel sorozatos meghibásodások sújtották a fűtés- és az elektromos rendszert.

Idén is hetekig késlekedtek a megnyitásával különféle műszaki problémák miatt.

A kórház üzemeltetőinek aggodalma egyébként jogos, hiszen a járvány kitörése óta történt már számos páciens életét követelő tűzeset a koronavírusos betegeket kezelő intenzív osztályokon.

 

Hirdetés