És ön tudta, hogy leváltották a pénzügyminisztert? Csak mert már meg is van az új…

Egy minisztercsere általában nem éri el az átlagszavazó ingerküszöbét. Csakhogy ez a minisztercsere megmutatja, hogy Florin Cîțu úgy gyakorolja a PNL elnöki tisztségét, hogy gyakorlatilag még el sem nyerte azt.

Hirdetés

Az addig parlamenti képviselőként tevékenykedő Dan Vîlceanu lett az új pénzügyminiszterünk, miután a kormánykoalíció fő erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) Országos Politikai Bürója (BPN) szerdán validálta a kötelékébe tartozó honatyát a tisztségre való jelölésre, majd Klaus Iohannis államfő alá is írta a kinevezését.

Ez persze nem nagy dolog, minden kormányban vannak minisztercserék, csakhogy ezúttal jóval messzebbre mutat az egész. Itt ugyanis már korántsem arról van szó, hogy ki az ország pénzügyminisztere, hanem arról, hogy ki a PNL elnöke. Aki papíron – egyelőre – Ludovic Orban, de mint tudjuk, a párt szeptemberi tisztújító közgyűlésén komoly kihívója van Florin Cîțu miniszterelnök személyében.

Cîțu a mostani minisztercserével – amelyet Orban beleegyezése és támogatása nélkül is lazán végrehajtott – gyakorlatilag megüzente annak, akit illet, hogy bizony új szelek fújnak a PNL háza táján. Filmes hasonlattal élve Cîțu elhelyezett egy véres lófejet a pártelnöki tisztség folytatásáról álmodozó Orban ágyában.

via GIPHY

 

Mert Ludovic Orban korábban a sajtónak is elmondta, hogy nem ért egyet a korábbi pénzügyminiszter, Alexandru Nazare leváltásával, akinek a leváltását mellesleg szintén Cîțu kezdeményezte, és akit ő maga helyettesített a pénzügyminisztérium élén az új miniszter megválasztásáig, tovább fitogtatva hatalmát és erejét.

A párt vezető testületét is Orbant megkerülve hívták össze szerdára, Orban pedig végül csak azért vett részt rajta, mert papíron még ő a pártelnök. Az is beszédes, hogy Cîțu támogatói lazán és egyhangúlag szavazták meg Dan Vîlceanu jelölését – az egyetlen ellenszavazat Ludovic Orbántól érkezett.

Hirdetés

Nem csoda, hogy Orban kétségbeesésében már odáig is képes volt elmenni, hogy ráuszította a kutyáit a Cîțu kétes amerikai ügyeire (saját pártját is rossz hírbe hozva ezzel), de a jelek szerint a párton belül még így sem sikerült visszaszereznie az elpártolt bizalmasait.

A slusszpoén, hogy Cîțu egy volt PSD-st rakott a pénzügyminiszteri székbe Vîlceanu személyében, mert ezt is megteheti. Marcel Ciolacu PSD-elnök már be is szólt: örül – mondta – hogy a a szocdem alakulat más pártok számára is jó táptalajnak bizonyul, de Vîlceanu nem tartozik a „magas színvonalú termékeik” közé. Reméljük ez azt jelenti, hogy a srác nem tud olyan jól lopni, ahogy azt a PSD-s standardok megkövetelik.

Ja amúgy Ciolacu azt is pedzegette, hogy bizalmatlansági indítványt fognak benyújtani Cîțu kétes múltja miatt – de majd meglátjuk, hogy ebből lesz-e valami.

Amúgy Dan Vîlceanu az új pénzügyminiszter.

De kit érdekel?

Hirdetés