És mit hozott a politikai cicaharc? Az AUR hátradőlt, kért egy kávét és tovább növelte a népszerűségét

Ők a krízis nagy győztesei: a mindent is tagadó ultranackók lassan megduplázták a támogatottságukat a legutóbbi választások óta.

Hirdetés

Sejteni lehetett, hogy a koalíciós pártok által generált politikai válság, a liberális párt elnökségéért folytatott,

az ország összes égető problémáját hosszú hetekig zárójelbe tevő küzdelem csak és kizárólag az ellenzéki alakulatok malmára hajtja a vizet

– ez már egy friss felmérésben is nagyon szépen látszik. Míg a kormánybuktató indítványt beterjesztő Szociáldemokrata Párt (PSD) tovább szárnyal – az INSCOP közvélemény-kutató már 35,1 százalékra méri Ciolacuék támogatottságát –, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűsége fokozatosan csökken, már alig éri el a 21 százalékot.

A legnagyobb hisztit generáló USR-PLUS atyamestereinek is érdemes lenne elgondolkodniuk azon, érdemes volt-e csapkodni az asztalt:

a román politika nagy megújítójaként tetszelgő szervezetet már alig 9 százalékra mérik. De vajon melyik alakulat a legnagyobb győztese ennek a nagy bukaresti cicaharcnak? Hát persze, hogy a szélsőséges, vírus- és oltásszkeptikus Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely úgy jön fel, mint a talajvíz:

a magyargyűlölő „aranycsapat” lassan megduplázza a támogatottságát a választások óta,

jelenleg 17 százalékon állnak. Úgy látszik, hatásosan kommunikálták, hogy ők is a kormánybuktató vonaton ülnek, ráadásul a járványhelyzet miatti megszorító intézkedések elleni utcai akciók is ügyesen hoznak a konyhára.

Hirdetés

Emlékeztetőül: a legutóbbi választásokon a PSD 28, a PNL 25, az USR-PLUS 15, míg az AUR 9 százalékot kapott a voksokból.

Hirdetés