És megvan az ország első megyéje, ahol az utcán is kötelező a maszkviselés

Egyéb olyan intézkedéseket is hoztak a megyében, melyekre csak bólogatni tudunk. Kérdés, miért csak most?

Hirdetés

Beszámoltunk róla: a koronajárvány nagyon jól érzi magát Romániában, köszöni szépen. És igen, vannak olyan megyék, amelyek ugyancsak „jól” teljesítenek, ami a fertőzések számát, illetve a közegészségügyi szabályok betartását illeti. Ezek közé tartozik Argeș megye is, ahol az utóbbi két hétben gyakorlatilag megduplázódott a fertőzések száma.

Eddig s ne tovább, mondták ki a megyei sürgősségi bizottság illetékesei. Ha ez a helyzet, akkor szigorítunk! És meg is tették.

Talán a legkellemetlenebb intézkedés a maszkviselésre vonatkozik. Szerda reggeltől kötelező a nyílt téri maszkviselés a megyében. Vagyis az utcán is viselni kell a maszkot, amennyiben kettőnél több együtt mozgó emberről van szó. A kivételt az öt évesnél kisebb gyermekek jelentik. Pont.

A másik intézkedést véleményünk szerint a lazítással együtt országos szinten be kellett volna vezetni. Egyszerű, észszerű és igen hamar jobb belátásra bírja az értetlenkedőket. Arról van szó, hogy a buszok és egyéb tömegközlekedési járművek nem indulnak el a megállókból, ha a buszon tartózkodó összes utas nem visel maszkot. Továbbá lábon álldogálás nincs, mindenki szépen ülve utazik. Pont. Azért hadd jegyezzük meg: utóbbi intézkedés csak elvben oké, ha a buszok és egyéb tömegközlekedési járművek nem járnak jól meghatározott ritmus szerint. És izé, ez azért nem erőssége Romániának.

A harmadik kemény intézkedés a magánjellegű nyilvános térbeli rendezvényekre (például keresztelő, lagzi stb. a resti, klub teraszán) vonatkozik. Hét közben este 10 óráig lehet ilyen rendezvényeket szervezni (az eddig is érvényben levő szabályok betartása mellett), hétvégén pedig este tizenegy óráig. Aki nem tartja be a szabályt, annak a vendéglőjét, miegyebét 14 napra bezárják. Pont.

Hirdetés

Ezek az intézkedések egyébként azután jöttek, hogy a múlt héten bezárták a megyében működő vásárokat és strandokat, a teraszok nyitvatartási idejét pedig csökkentették.

Na, és akkor el lehet gondolkodni azon, hogy megéri-e fittyet hányni a józan észnek és a szabályoknak. Másrészt azon is el lehet csodálkozni, hogy miért csak most hozták meg a fenti intézkedéseket.

Hirdetés