És itt a piacregionalizmus: egy bánsági piacról kitiltották a Kárpátokon túli árusokat

Mert a helyi termelőket akarják támogatni.

Hirdetés

Forronganak az olténiai termelők: a Kárpátokon túli dél-romániai régió őstermelői azzal szembesültek, hogy hosszú évek után többé nem látják őket szívesen a Kárpátok innenső oldalán.

Konkrétan a bánsági Lugoson, ahol az új polgármester döntése értelmében mostantól a régióban tevékenykedő őstermelők élveznek elsőbbséget.

Olténia az ottani éghajlati és talajviszonyok miatt Románia egyik zöldségeskertjének számít, de most az ottaniaknak meg kell békülniük azzal, hogy máshol sem rosszabbak a körülmények, és nem kell több száz kilométerről idehozni a terményeket.

Persze ez nem megy könnyen: az Olt megyei Desa településen élő őstermelők már írásos tiltakozást is benyújtottak, és a lugosi polgármestertől is kihallgatást kértek, miután az idei év elején azzal szembesültek, hogy 25 év után nem hosszabbítják meg a piacon a bérleti szerződésüket.

A panaszosok szerint 25 őstermelőről van szó, és azt sérelmezik, hogy a lugosi önkormányzat őket akarja kitiltani, miközben a viszonteladókat továbbra is megtűri.

Lugos polgármestere, Claudiu Buciu azonban hajthatatlan.

Mint elmondta, a piacon helyszűke lépett fel, miután oda kellett költöztetni a bazárépület árusait is, az ingatlan ugyanis nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel.

Így aztán el kellett dönteni, ki kaphat helyet a piacon. A döntés pedig az, hogy elsősorban a helybeliek, hiszen az új piacot a lugosi önkormányzat építtette hitelből, amelyet a lugosiak adóiból törlesztenek.

Hirdetés

A polgármester elmondta: az ő személyes döntése volt, hogy a lugosi piacon mostantól csak a Temes megyei, illetve a környező – Arad, Krassó-Szörény és Hunyad – megyékben élő őstermelők árusíthatják termékeiket.

Az olténiaiak meg keressenek más piacokat.

Azt is elmondta, hogy a viszonteladóknak is távozniuk kell a piacról, hogy valóban a régió őstermelői kapjanak ott helyet.

A polgármester amúgy azt is megjegyezte, hogy alapvetően nem azzal van gondja, hogy a panaszosok olténiaiak, mivel félig ő is az.

De mivel Lugoson választották polgármesterré, elsősorban az ottaniak, illetve a tágabb régióban élők érdekeit kell szem előtt tartania.

Amivel csakis egyetérteni lehet.

Hirdetés