És ismét kitört a káosz a saját felelősségű nyilatkozat aláírása körül

A lényeg: nem érdemes kütyükön aláírogatni, se lefotózni az otthon, kézzel aláírt papírt. Mert büntetésbe kerülhet.

Hirdetés

Ugye, éjszakai kijárási tilalom van nálunk. Aki este tizenegy és reggel öt óra között el akarja hagyni a lakását, egyrészt nyomós indokkal, másrészt egy saját felelősségű nyilatkozattal teheti meg.

És innen kezdődött a káosz (mint tavasszal). A részleges karantén bevezetésekor a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) létrehozott egy platformot, ahol digitálisan ki lehetett tölteni a saját felelősségű nyilatkozatot és persze, alá is lehetett írni, hiszen ez volt a projekt lényege. Igen ám, de az érvényes törvények szerint Romániában a hiteles aláírást kétféleképpen lehet megejteni: vagy saját kezűleg, vagy a hatóságilag engedélyezett digitális aláírással. Mivel a platform egyik feltételnek sem felelt meg, a STS szépen levette az aláírás rubrikát, melynek következtében az oldal olyan lett, mint egy szimpla szövegszerkesztő, vagyis gyakorlatilag értelmét vesztette. Persze, ott is ki lehet tölteni, aztán az ember szépen kinyomtatja, aláírja és mehet is. De akkor minek odamenni?

Továbbá: a hatóságok nem fogadják el a mobileszközökös applikációkon kitöltött és aláírt nyilatkozatokat sem. Hogy miért? Az érvényes törvénykezés alapján az ily módon kitöltött dokumentum tulajdonosa nem vonható felelősségre, ha esetleg megszegi, amit a nyilatkozatban leírt.

Továbbá: ügyvédi források szerint az előre (papíron) kitöltött, kézzel aláírt, majd telefonnal lefotózott nyilatkozat képe sem elfogadható, ugyanis egy kézzel aláírt dokumentum nem hatóságilag engedélyezett eszközzel készített képéről van szó. Tehát jog szerint a fotót felmutató ember megbüntethető. Jó, mi?

Hirdetés

Vagyis a digitálisan kitöltött saját felelősségű nyilatkozat működik, ha az ember a végén saját kezűleg aláírja, vagy beszerez egy hatóságilag engedélyezett digitális aláíró kütyüt, ami a hírek szerint potom 96 euróba kerül (áfa nélkül), három éves használatra!

Tehát, hogy valami rend is legyen a káoszban: akit a rendőr éjnek idején megállít az utcán, és mobilon kitöltött vagy lefotózott nyilatkozatot mutat fel, azt bizony megbüntethetik. És tudjuk, a bírság 500 és 2500 lej között mozog. Szóval nem biztos, hogy érdemes kockáztatni.

Hirdetés