Értjük mi, hogy utazgatnak, de a gyerek miért nincs iskolában? – kérdezték a német rendőrök egy román házaspártól

Így kell megtudjuk, hogy Romániában törvény is van rá: a szülő felelős azért, hogy a gyereke rendszeresen iskolába járjon a tanév ideje alatt, nem lehet csak úgy meglógni, mert bírság jár érte.

Hirdetés

Alapos leckét kapott egy román házaspár a német rendőrségtől Memmingen városában. A vakációs hangulatban lévő házaspár az iskoláskorú gyerekével érkezett meg az Allgäu repülőtérre, ahol a szokásos rutinellenőrzést követően az egyenruhások többek közt azt is megkérdezték a szülőktől, hogy a gyerek miért nincs iskolában, mert tudomásuk szerint épp nincs szünidő Romániában.

Mi több, a szigorú – de a törvény szerint eljáró – német rendőrök az iskolát is felhívták, a tanintézménynek pedig a jogszabály szerint értesítenie kell a polgármesteri hivatalt, amely megbírságolhatja a szülőket. Hasonló esetről még csak nem is hallottunk Romániában, pedig törvény is van rá, csak hát nem igazán alkalmazzák.

A jogszabály kimondja: a szülő felelős azért, hogy a gyereke rendszeresen iskolába járjon a tanév ideje alatt, ellenkező esetben 500 és 5000 lej közötti bírságot szabhatnak ki rá, de közhasznú munkavégzésre is kötelezhetik. Mifelénk a rendőrök főleg arra „szakosodtak”, hogy az órákról ellógó gimis diákokat keresgéljék az iskolák körüli lokálokban.

Kíváncsian várjuk, a német rendőrség példás eljárása után találkozunk-e hasonló ügyekkel az országban.

Hirdetés