Értelmetlenül halandzsázó jeltolmácsok jelelik a híreket a román hírcsatornákon

Ki az, aki képes jeltolmácsként úgy kiállni ország-világ elé, hogy nem ismeri a jelnyelvet?

Hirdetés

A nép ügyvédje bejelentést tett a parlament alárendeltségébe tartozó Országos Audiovizuális Tanácsnál (CNA), mivel panasz érkezett a televíziós hírműsoroknál alkalmazott jeltolmácsokra. Ők felelnek azért, hogy a törvénynek megfelelően a siketek és nagyothallók számára is követhetőek legyenek a hírek, csakhogy a panaszos szerint a legtöbb jeltolmács „halandzsázik”, azaz értelmezhetetlen mozdulatokat tesz a tévékamerák előtt.

Marius Ghincea pár héttel ezelőtt a Facebookon fejezte ki felháborodását, amiért a hírcsatornák nem képesek megfelelően képzett jeltolmácsokat alkalmazni. Egyesek jeltolmácsolása köszönőviszonyban sincs azzal a jelnyelvvel, amit a Romániában élő siketek „beszélnek”, például a Digi 24 jeltolmácsolása 90 százalékban értelmezhetetlen. A jeltolmácsok alkalmazásakor nemcsak a minisztériumi engedélyt kellene ellenőrizni, hanem a folyamatba be kellene vonni a siket szervezeteket is, hogy ne kerülhessenek olyanok képernyőre, akik nem ismerik a jelnyelvet, vélekedett Ghincea. A panasz részeként az is elhangzott, hogy túl kicsi felületen mutatják a jelelést. Ahhoz, hogy a siketek és nagyothallók számára értelmezhető legyen, egy nagyobb ablakban kellene megjelennie a jelbeszédnek.

A nép ügyvédje hivatalból eljárást indított, és az audiovizuális tanácstól kért bővebb felvilágosítást. A CNA válaszában ismertette a jeltolmácsolásra vonatkozó jogszabályokat, és felsorolta, hogy milyen csatornákat büntettek meg azért, mert nem biztosítottak jelelést. Hozzájuk egyébként nem érkezett panasz sem a jeltolmácsolás minőségére, sem a felület méretére. Mindazonáltal 2015 óta honlapjukon elérhető a romániai hivatásos jeltolmácsok listája.

Hirdetés