Erre kell felkészülnünk a kijárási korlátozás feloldása után

Szó sincs normalitásról.

Hirdetés

Ha valóban fel is oldják a kijárási korlátozásokat településen belül, még mindig nem lélegezhetünk fel, számos eszközt kell bevetni a koronavírus-járvány újbóli felfutásának megelőzésére – figyelmeztetett Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár.

Például meg kell majd szoknunk, hogy ha a munkahelyünkre érkezünk, vagy valamilyen közintézménybe, esetleg múzeumba akarunk belépni, akkor nem csupán igazolványt vagy belépőt kell felmutatnunk, hanem ott áll majd a hőmérős ember is, aki elektronikus eszközzel pillanatok alatt megméri a lázunkat.

Ha pedig valakinek meghaladja a 37 fokot a testhőmérséklete, akkor nem léphet be.

Azt is közölte: a tömegközlekedési eszközökön a sofőrnek/villamosvezetőnek árgus szemekkel kell figyelnie az utasokat, és nem szabadna engednie fölszállni maszk nélkül senkit.

Az államtitkár szerint a szupermarketeknek is maszkot kell biztosítaniuk a vásárlóik számára.

A kézfertőtlenítő használatáról azt mondta: azt nem árt használni, ha ismeretlen felületet érintettük, azonban az alapos, 20-30 másodperces kézmosás ugyanolyan jó.

A munkavégzés kapcsán Arafat szerint legalább egy ideig meg kell őrizni az otthoni munkavégzést ott, ahol ez lehetséges.

És ami nagyon sokakat érdekel: az államtitkár igyekezett eloszlatni az aggodalmat az őszi iskolakezdés kapcsán, miután fölmerült, hogy még akkor sem nyithatnak ki az iskolák.

Hirdetés

Arafat szerint jelenleg az a hivatalos álláspont, hogy az eredeti tervek szerint, szeptemberben indul újra a tanév, a végső döntést majd az ezt megelőző időszakban hozzák meg.

Amúgy a kormánynak jelen állás szerint még fogalma sincs, mihez kezdjen május 15. után.

Bár Klaus Iohannis államfő már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy akkortól feloldják a kijárási korlátozást, Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője azt mondta, a kormány egyelőre több forgatókönyvet is vizsgál, és ezek között az is ott van, hogy az előzetes bejelentés ellenére mégis meghosszabbítják a szükségállapotot.

Emellett szóba jöhet még az alacsonyabb fokozatú veszélyhelyzet meghirdetése, ami továbbra is lehetővé tesz bizonyos mértékű korlátozó intézkedéseket, de az is fölmerült, hogy a szükségállapot után egyszerűen intenzív tájékoztató kampányba kezdenek, hogy rábírják a lakosságot: önként tartsa be a hatóságok ajánlásait.

Mert hát fő a kiszámíthatóság és a következetesség.

Hirdetés