Érkeznek a koronavírus elleni újfajta oltások, de már nem fogják reklámkampánnyal népszerűsíteni őket

Csak tájékoztató akciókat terveznek az egészségügyi miniszter szerint.

Hirdetés

Bár jóformán már senki sem foglalkozik vele, azért valamilyen mértékben még mindig jelen van az újfajta koronavírus, ezért még mindig aktuálisak az ellene kifejlesztett oltások.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter elmondta, ha minden jól megy, a kifejezetten a jelenleg terjedő, omikron vírusvariáns ellen kifejlesztett vakcinák a hónap végén érkeznek az országba.

A BA4 és BA5 alvariánsok elleni oltóanyag Romániába érkezik utolsóként az EU-tagállamok közül, mivel hosszasan elhúzódott az alkufolyamat. Viszont Rafila szerint megérte, mivel sikerült 75 százalékkal csökkenteni az eredetileg kért mennyiséget, ami jelentős megtakarítás.

Ellenkező esetben ugyanis 11,2 millió vakcina érkezett volna, ráadásul a régiből.

Mindezt úgy, hogy csak idén hatmillió adagnyi, már megvásárolt oltóanyag érvényessége járt le.

A miniszter szerint mivel mintegy nyolcmillióan oltatták be magukat eddig, ha minden negyedik ember igényli az új oltást, akkor elegendő lesz belőle.

Hirdetés

A miniszter elmondta, a járvány már nem jelent közegészségügyi problémát, így továbbra sem lesz kötelező az oltás,

de erősen ajánlott a 60 év fölöttiek és a krónikus betegek számára.

Nem is terveznek népszerűsítő kampányt, nem fogják ismert személyekkel reklámozni az új oltásokat, ehelyett egyszerű tájékoztató akciót folytatnak majd.

Rafila annyiban derűlátó, hogy eddig mintegy másfél milliónyian vették fel az influenza elleni oltást, így talán erre is lesz majd igény.

Hirdetés