Erdélyben lesz az Ukrajna elleni orosz támadás miatt létrejövő új NATO-harccsoport központja

És az illetékesek szerint nagyjából öt évig itt is maradnak a szövetséges katonák.

Hirdetés

Fontos tényezővé válik Erdély a NATO térképén: a katonai szövetség ide telepíti annak az új közös harccsoportnak a nagy részét, amely annak nyomán jött létre, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, szerepe pedig az oroszok elrettentése attól, hogy esetleg valamely NATO-tagállamot is megtámadja.

A romániai előretolt NATO-erők francia parancsnoka, Vincent Minguet ezredes elmondása szerint

a helyszín a Brassó megyei Nagysink lesz, ahol a román hadsereg jókora gyakorlóteret működtet.

Az ezredes szerint a hely stratégiai fekvése miatt döntöttek így: az ország közepén van, nagyjából egyenlő távolságra Brassótól, Nagyszebentől, Marosvásárhelytől, Sepsiszentgyörgytől és Csíkszeredától.

Mint elmondta, az egység nagy része még a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton van, de hamarosan átköltözik Nagysinkre.

Egy része ugyan Konstanca megyében marad, de az alakulat zöme az erdélyi központban állomásozik majd.

A költözést várhatóan júniusban ejtik meg, és jelen állás szerint

a harccsoport négy-öt évig maradhat.

Az ezredes szerint a fekvése mellett az is Nagysink mellett szól, hogy nagy terület áll rendelkezésre, a NATO-harccsoport ugyanis mintegy ezer fős lesz.

Hirdetés

Elmondta, az egységben jelenleg francia és belga katonák szolgálnak, de hamarosan holland egységek is érkeznek, és előfordulhat, hogy más országok is csatlakoznak.

Az egységben jelenleg könnyű és gépesített gyalogsági egységek szolgálnak, de a tervek szerint hamarosan nehézfegyverzetet és harckocsikat is kapnak.

Emlékeztetett: a francia katonák már együtt gyakorlatoztak a brassói és a csíkszeredai román hegyivadász alakulatokkal, de folyamatosak a hadgyakorlatok az amerikai és a többi szövetséges ország katonáival is.

A cél egyértelmű: ezzel üzennek az oroszoknak, hogy eszükbe ne jusson sanda szándékkal közeledni a NATO tagállamai felé.

Hirdetés