Erdély szíve éppen újra felfedezi önmagát: önálló márkaként kapcsolódna a turizmushoz a Mezőség Tóvidéke (VIDEÓval)

A kistérség a helyi sajátosságokra, a gazdag folklórra, a gasztronómiára, az ökoturizmusra és egyéb egyedi vonásokra támaszkodva építi identitását.

Hirdetés

Hosszú munkafolyamat előzte meg, de immár kiteljesedni látszik az az egyéves projekt, mely a Mezőség Tóvidékét, egy Erdély szívében található kistérség önkeresését és újraértelmezését testesíti meg.

A mikrorégió Kolozs megye Bálványosváralja, Búza, Cege, Gyeke, Katona, Kolozs, Magyarkályán, Magyarpalatka, Magyarszovát, Mikeháza, Mócs, Ördöngösfüzes, Pusztakamarás, Szépkenyerűszentmárton községeit foglalja magába. A települések összefogtak, hogy egy önálló arculatot építsenek ki és serkentsék a turizmust.

Kisfilmet készítettek a Mezőség önálló márkaként életre kelt nyugati szegletéről, egyeztettek a térség aktív közösségi képviselőivel, kitalálták, hogyan lehetne láthatóvá tenni a régió egyediségét, a tárgyi és szellemi örökségi értékeket, és nem utolsó sorban a sajátos természeti kincseket. Ebből nincs hiány:

a Mezőség legtöbb tava itt található, és ahol ilyen sok természetes élőhely van, ott a növény- és állatvilág is ámulatba ejtő bőséget mutat.

A vidék természeti és történeti örökségén túlmenően a helyi termékekre is fókuszálnak, olyan emberekre irányítva a figyelmet, akik évek óta azon dolgoznak, hogy építsék ezt a formailag még csak most körvonalazódó brandet.

Hirdetés

A csapat közleményéből kiderül, nem elsősorban a láthatóság növelését célozták meg, hanem egy élő kistérségi márka körvonalazását tekintették küldetésüknek, amely a helyi emberek történeteire, a köztük való együttműködésre és kapcsolatokra, szerveződő eseményekre, a helyi kezdeményezésekre támaszkodik.

Az arculattervezés során a térségben jelen lévő több alapvető vizuális elemre támaszkodtak:

      • a szalagosan parcellázott termőföldekre,
      • a tavakra és azok gazdag élővilágára,
      • a mezőségi emberek hagyományaira,
      • ugyanakkor Magyarszovát páratlan védett növényére, a Péterfi-csüdfűre.

A projekt gyakorlatba ültetése során egyértelművé vált és megerősítésre lelt a tény, hogy a Mezőség Tóvidéke érdemes a(z újra) felfedezésre, ahol élő a hagyomány, színes és gazdag a természeti és kulturális táj, és bár évszázadok óta változatlan több elemében, ma is élhető, illetve számos kincset, feltárni való lehetőséget tartogat a jövőre nézve is – állapítják meg a kezdeményezők.

Fedezz fel (újra) egy szelet Mezőséget! – ezzel a jelszóval könnyű azonosulni.

Hirdetés