Fotó forrása: Agerpres

Ennyit ér egy ember élete: 30 ezer lej büntetést kaptak a műtőasztalon kigyulladt páciens orvosai

Még nem zárult le a teljes nyomozás, de a sebészeti osztály főorvosát máris menesztették, amiért sztrájkhangulat lett a kórházban.

Hirdetés

Emberi mulasztás okozta azt a borzalmas balesetet, melynek következtében megégett a műtőasztalon egy 66 éves rákbeteg asszony, majd belehalt az égési sérüléseibe. A bukaresti Floreasca kórházban történt eset ügyében az intézmény vezetősége, az egészségügyi minisztérium és a rendőrség is eljárást indított, de a műtét során közreműködő személyzet nem hajlandó együttműködni a vizsgálatot végző szervekkel, és az első hatósági megállapításokra is sztrájkkal reagáltak.

A kórház vezetősége lefolytatta a belső vizsgálatát, menesztette Mircea Beurant, a sebészeti részleg osztályvezető főorvosát, míg az Állami Egészségügyi Felügyelet 30 ezer lejre büntette a beavatkozást végző orvosokat és ápolókat. Erre az orvosok, asszisztensek és ápolók egy csoportja bejelentette, felfüggesztik a tevékenységüket és az elkövetkezőkben – a vonatkozó törvényeknek megfelelően – csak a súlyos eseteket fogják ellátni. Közleményükben azt írják, hogy aggasztónak tartják, hogy milyen mértékben sérül több tekintélyes orvos és az ország egyik legnevesebb kórházának jó hírneve. Sajnálatosnak tartják, hogy még a vizsgálat lezárása előtt menesztik tisztségéből Mircea Beuran professzort, és arra is felhívják a figyelmet, hogy a kórház rendkívül súlyos helyzetben van, így a történtek bármikor megismétlődhetnek.

A személyzet kiáll Beuran mellett, és nem vesz arról tudomást, hogy a kórházi jelentés szerint a professzor a szerződésében előírt 33 kötelezettségéből tízet megszegett.

Hirdetés