Ennyi romániai polgár kaphatja meg a koronavírus elleni oltást jövő nyárig

Mondja az egészségügyi szakember. Már persze ha minden jól megy.

Hirdetés

Az ország jelentős számú polgára, akár ötmillió ember is megkaphatja a koronavírus elleni oltást, így immunissá válhat a kórral szemben – mondja Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Románia Egészségügyi Világszervezethez (WHO) delegált képviselője.

Aki egyben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőjelöltje is, de ettől még vezető egészségügyi szakemberként az elnök által összehívott szerdai egyeztetésen is részt vett.

Rafila azt mondja: ha az első adagnyi vakcina legkésőbb jövő januárban megérkezik az országba, akkor nyárra nagyon valószínű, hogy mintegy ötmilliónyian már meg is kaphatják az oltást.

Ehhez persze idejekorán meg kell szervezni az oltási központokat és az oltások kiszállítását, illetve beadását, mivel a románok nem éppen a szervezés bajnokai – mutatott rá nem kis önkritikával.

Az egészségügyi szakember emlékeztetett: jelenleg három oltás is az utolsó tesztelési fázisban van, és várhatóan decemberben vagy legkésőbb januárban az első meg is kapja a szükséges jóváhagyásokat.

Mivel pedig a gyártók erre számítva már jó előre elkezdték a gyártást, az engedélyezés pillanatában már várhatóan több tízmilliónyi adag oltás áll majd rendelkezésre, amit el is kezdhetnek kiszállítani a megrendelőknek.

Hirdetés

Az Európai Unió már korábban jókora adag oltást kötött le a tagállamok számára, ebből kaphatja meg az első néhány millió adagot Románia.

Az első oltásokat a mintegy 200-250 000 egészségügyi dolgozó kapja meg, utánuk pedig a kockázati kategóriák, vagyis a krónikus betegek és az idősek.

Klaus Iohannis államfő kedden este arról beszélt, hogy az első oltások a jövő év első negyedében érkezhetnek meg az országba.

Ezzel ellentmondott Nelu Tătaru egészségügyi miniszternek, aki korábban többször is azt mondta, hogy már decemberben megérkezhetnek az oltások.

Hirdetés