Ennyi katonát küldhetnek az amerikaiak térségünkbe az orosz fenyegetés miatt

Washingtonban egyre komolyabban készülnek Putyin visszaszorítására.

Hirdetés

Az orosz-ukrán konfliktus kiéleződése miatt az Egyesült Államok egyre komolyabban gondolkodik azon, hogy a lehető leghamarabb növeli a katonai jelenlétét a kelet-európai térségben – értsd Romániában és Lengyelországban – és a Baltikumban. Mi is írtunk róla, hogy Joe Biden amerikai elnök arról beszélt: ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, csapatokat küld Romániába és Lengyelországba.

Most viszont úgy tűnik, felgyorsultak a dolgok, és Biden akár már a héten kiadhatja a parancsot az amerikai egységek átvezénylésére.

A The New York Times értesülései szerint Biden a hétvégén egyeztetett a Pentagon – vagyis az amerikai védelmi minisztérium – illetékeseivel, és fölvázoltak egy olyan forgatókönyvet, amely szerint első körben 1000 és 5000 közötti amerikai katonát vezényelnének a térségbe.

Ha pedig a helyzet elmérgesedik, akkor megtízszerezik a számukat.

Ha Biden tényleg így dönt, a katonák egy része az Egyesült Államokból, a többiek pedig Európa más részeiről érkezhetnek a NATO keleti szárnyának megerősítésére.

Emellett további amerikai katonai repülők is érkezhetnek.

A tervek között közös hadgyakorlatok megrendezése is szerepel Romániában, Lengyelországban és Bulgáriában, hogy jelezzék Vlagyimir Putyin orosz elnöknek:

a NATO komolyan gondolja, hogy megvédi a szövetségeseket.

Vagyis az továbbra sem opció, hogy Ukrajnába NATO-katonákat küldjenek egy orosz támadás esetén, hiszen nem tagja a katonai szövetségnek, ehelyett kemény gazdasági szankciókkal sújtanák Moszkvát.

Hirdetés

Ugyanakkor a kiszivárgott hírek szerint annak felmerült a lehetősége, hogy Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban egy oroszellenes fegyveres felkelés résztvevőit képezzék ki az Ukrajna elleni orosz támadás után.

Eközben Romániában is érdekes javaslatok merültek fel az ország védelmére egy Ukrajna elleni orosz támadása esetén.

A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője, Ciprian Ciubuc – aki korábban azzal került az érdeklődés homlokterébe, hogy a vagyonbevallása szerint a gyermekei után járó családi pótlékból él – többek között azt javasolja, hogy állítsák vissza a kötelező katonai szolgálatot a 18 és 40 év közötti férfiak számára, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők legalább 3, az egyetemi diplomával nem rendelkezők pedig minimum 6 hónapos kiképzést kapjanak, a keleti határ mentén ássanak legalább négy méter mély és nyolc méter széles árkot, fokozzák az ott átvezető utak biztonságát, a hidakra pedig szereljenek robbanószert, hogy egy esetleges orosz támadás esetén fölrobbanthassák őket.

 

Hirdetés