Engedik meghalni a Spanyolországban lövöldöző román férfit

A bíróság rábólintott az eutanáziakérelmére.

Hirdetés

Egy tarragonai bíróság engedélyezte, hogy orvosi segítséggel halhasson meg egy román férfi, aki a múlt év végén súlyosan megsebesült egy általa kezdett lövöldözésben és eutanáziát kért.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy Marin Eugen Sabău méltóságteljes halálhoz való joga előrébb való, annál, hogy az igazságszolgáltatás előtt feleljen tetteiért, ahogy megsebesült áldozatai kérték, ellenezve az eutanáziakérelmet.

A 46 éves férfi részlegesen lebénult, testi és lelki szenvedése folyamatos, aminek enyhítésére nincs lehetőség, a vádlottak padjára ültetése pedig emberi méltóságának súlyos megsértése lenne – indokolta a döntést a bíróság.

A román férfi azt követően kért eutanáziát, hogy kiderült, súlyos gerincsérülése gyógyíthatatlan. Ezt követően úgy döntött, hogy ilyen állapotban nem akar tovább élni. Kérelmét támogatta orvosa is, aki a barcelonai börtönkórházban kezeli.

Sabău a Barcelonához közeli Tarragonában dolgozott biztonsági őrként és tavaly decemberben elbocsátották állásából. Dühében lövöldözni kezdett, megsebesítette három kollégáját, majd a rendőrök elől menekülve egy egyenruhást is meglőtt. A rendőrséggel vívott tűzpárbajban ő maga is súlyosan megsérült, az egyik golyó a gerincét érte.

Hirdetés

A lövöldözést mindenki túlélte, de az áldozatai ellenezték a férfi eutanáziakérelmét, mivel a támadó így nem fog az igazságszolgáltatás előtt felelni tetteiért. Az ügy precedens nélkül volt a spanyolországi jogrendszerben.

 

Hirdetés