Emberéletet követelt a mentőhiány Kolozs megyében

Újabb szomorú kép a romániai közállapotokról.

Hirdetés

Elképesztő okból kellett meghalnia egy férfinak Szamosújváron: nem állt rendelkezésre mentő, amikor rosszul lett, így amikor nagy későn kiérkeztek a mentősök, már nem tudtak segíteni rajta.

A 74 éves férfi az unokájával sétált a város egyik parkjában, amikor – vélhetően szívproblémái miatt – rosszul lett, és összeesett.

Egy arra járó nő értesítette a mentőket, ám mint kiderült, a város két mentőautója éppen máshol járt bevetésen, így nem állt rendelkezésre.

A nő ekkor egy közeli boltban kért segítséget. A bolt tulajdonosának felesége elsősegélyt nyújtott a férfinak, majd később egy kardiológust is sikerült keríteni. Ám mire egy óra múlva megérkezett a Kolozsvárról kiküldött mentő, már késő volt: az áldozat meghalt.

A Kolozs megyei mentőszolgálat vezetője elmondta, kevés a menőautó és a mentős is, mivel 2017 óta nem vehetnek fel új munkatársakat. Ugyan többször is kérte a minisztériumot, hogy engedélyezzék az új mentősök felvételét, nem kapott választ.

Hirdetés

Az egyik szemtanú, aki a férfi segítségére sietett, elmondta: két hónappal ezelőtt ugyanezen okból halt meg egy ember – a mentőre akkor negyven percet kellett várni.

A mostani áldozatról elmondta: az elsősegély kezdetben hatásos volt, a férfinek még volt pulzusa. Vagyis ha időben kiérkezik a mentő, valószínűleg még meg lehetett volna menteni.

Azt javasoljuk a szamosújváriaknak, hogy nagyon vigyázzanak az egészségükre.

Hirdetés