Így éltek a Nap Gyermekei / Fotó forrása: Scena9

Elvitte a rendőrség az Erdélyi-érchegységben elszigetelten működő titkos szekta vezetőjét

A bányászból guruvá lett brádi férfi spirituális megvilágosodást ígért, miközben hosszú éveken át családjaiktól elszakította, szexuálisan kizsákmányolta, és munkára kényszerítette női követőit. Huszonhárom iskolázatlan kiskorút találtak a közösségben.

Hirdetés

Ardelean Farcaş 1997-ben alapította meg a Hunyad megyei Felsőzsunkon (Dumbrava de sus) a Vipassana meditációs központot, melynek működtetője a Nap Gyermekei Egyesület volt. A különösebb oktatásban nem részesült, bányászból guruvá előlépett férfi azt ígérte az apránként fejlődő közösség tagjainak, hogy az általa alkalmazott és tanított légzéstechnikák, valamint meditációs gyakorlatok segítik őket a spirituális fejlődés útján.

A szekta 25 évig szinte zavartalanul működhetett, pedig nem titok, hogy a hasonló spirituális mozgalmak berkeiben mi történik, gondoljunk csak a Spirituális Integráció az Abszolútumba (MISA) elnevezésű vallási csoport ténykedésére, melynek szellemi atyját, Gregorian Bivolarut nemzetközi közreműködéssel sikerült elfogni és kiskorú megrontása miatt felelősségre vonni.

A jelenleg 59 éves Ardelean Farcaş elfogásához nem kellett nemzetközi elfogatóparancsot kiadni: a rendőrség egy április végi füles után a napokban 14 helyszínen tartott házkutatást, és a begyűjtött bizonyítékok alapján kérte a férfi őrizetbe vételét. A házkutatások alkalmával 23 kiskorút azonosítottak be, ugyanakkor több várandós nőt is, ezért a gyermekvédelmi hivatal beavatkozására és orvosi asszisztenciára is szükség volt. Az ügyészek döntése értelmében a zsarolással, nemi erőszakkal, hivatás jogtalan gyakorlásával, továbbá kötelező oktatáshoz való hozzáférés megtagadásával gyanúsított guru 30 napos előzetes letartóztatásban marad.

Sajtóbeszámolók szerint a rendőrség a közösségi oldalakon megjelent információk alapján kezdett nyomozni. Azt beszélték, hogy a Brád közelében egy szektavezér jogtalanul tartja fogva követőit, akiket munkára és szexre kényszerít. A közösség gyerekeit nem íratta be iskolába, a nőket nem engedte orvoshoz járni, sőt, nőgyógyászati problémáik esetén azt állította, hogy a vele való együttlét gyógyító erővel bír.

Farcaş korábban azt is mondta, hogy fontos emberek, politikusok, újságírók, papok vesznek részt rendszeresen az általa szervezett, tíz napon át tartó elvonulásokon. Most tagadja az ellene felhozott vádakat, mondván, valaki biztosan meg fog fizetni azért, mert hazugságokat terjeszt róla.

Hirdetés