Eltűnnek a hálókocsik a Jászvásár és Temesvár között közlekedő „éhségvonatokról”

Szegény moldvaiakat az ág is húzza, a vasúttársaság csökkenti a köotségeit.

Hirdetés

Egyre jobban leépíti a Jászvásár (Iaşi) és Temesvár közötti vasúti közlekedés minőségét a Román Vasúttársaság: miután tavaly napi háromról kettőre csökkentették a Moldva és a Bánság fővárosa között közlekedő „éhségvonatok” számát, idéntől már a pihenés lehetőségét is megvonja az utasoktól.

Nyár végétől ugyanis a járatokon már sem hálókocsik, sem fekvőhelyes kocsik nem lesznek.

Márpedig ez jókora kihívássá teszi az utazást, hiszen a Kolozsvár és Nagyvárad érintésével Temesvárra tartó járat 16 óra és 26 perc alatt teszi meg a 789 kilométeres távot, míg a Kolozsvárról Déva felé tovább induló szerelvény számára 18 órába és 23 percbe telik, hogy leküzdje a 849 kilométert.

Ráadásul Kisilva és Naszód között az utasoknak le kell szállniuk, augusztus 20-ától ugyanis pályakarbantartási munkálatok kezdődnek, amelyek mintegy két hétig tartanak majd.

Az éhségvonat elnevezést jóval a rendszerváltás előtt találták ki, és elsősorban a Jászvásár-Temesvár járatokra alkalmazzák, bár akkoriban az összes olyan vonatot így nevezték, amellyel a szegényebb Kárpátokon túli, konkrétan moldvai régióból Nagyváradra, Aradra és Temesvárra jöttek a munkát kereső ottaniak.

Hirdetés