Előrelépés: egy több mint 700 000 kilométert megtett mentőautót egy csak 650 000 kilométert lefutott mentővel helyettesítettek

Az egyik erdélyi megyében történt az eset.

Hirdetés

A romániai egészségügyben uralkodó állapotok az elmúlt években már csak a koronavírus-járvány miatt is a figyelem középpontjába kerültek, és a rendszerbe ölt összegek ellenére még mindig nagyon sok van addig, amíg elmondható, hogy elfogadhatóak a viszonyok.

Ezt most egy, a Brassó megyei mentőszolgálatnál történt eset is jól illusztrálja: egy több százezer kilométert futott mentőautót egy olyannal helyettesítettek, amely valamivel ugyan kevesebbet, de szintén több százezer kilométert futott.

A mentőszolgálat fogarasi telephelyén történt az eset, ahol a mentősök már azzal poénkodtak az egyik mentőautó kapcsán, hogy

megjárta a Föld-Hold távolságot, mivel 760 000 kilométert futott,

míg a bolygónk és kísérője közötti távolság 384 000 kilométer.

Ezzel a teljesítménnyel magát a Földet 19-szer kerülhette volna meg.

Persze ez meg is látszik rajta: az ajtók és a karosszéria is rozsdásodni kezdett, az ülések is elhasználódtak, és az alkatrészek is egymás után mondták fel a szolgálatot.

A járművet nemrég szervizbe is kellett vinni, ezért egy másikkal helyettesítették, amely teljfölös szájú kezdőnek minősül hozzá képest.

Az ugyanis csupán 650 000 kilométert futott eddig.

Hirdetés

Mindehhez nem árt tudni, hogy

az Európai Unió iránymutatásai szerint egy mentőautót 200 000 kilométer megtétele után kellene lecserélni.

Nem egy másik használtra, hanem újra.

A Brassó megyei mentőszolgálat vezetője, Dávid Levente elmondta, főleg a vidéki telephelyeken szolgálatot teljesítő mentőket érinti a probléma.

A megye mentőszolgálatának nagyjából 80 használható mentőre lenne szüksége, ehhez képest összesen 72 járműve van, amiből 20 már javíthatatlan, így nem használható.

A használhatók közül 25 nagyon régi, a többi 27-et ezért agyonhajszolják, így ezek is hamar elhasználódnak.

Van honnan fejlődni, annyi biztos.

Hirdetés