Elköltöztetik a medvét, mely szinte már beköltözött Marosvásárhelyre

A Tudor negyed visszajáró vendége hamarosan más vidéken rophatja a medvetáncot, de ezt ő még nem tudja.

Hirdetés

Áttelepítik azt a medvét, amely gyakori jelenlétével rendszeresen nyugtalanítja a marosvásárhelyi Tudor negyed lakóit. Soós Zoltán polgármester bejelentette, egyeztetett a kérdésben Mara Togănel prefektussal, és megtették az első lépéseket az állat befogása, és áttelepítése ügyében.

A nagyvad annyira rákapott a „városlátogatásra”, hogy a Tudor negyed, elsősorban a Negoiului és a Posada utca lakói már több írben kaptak Ro-Alert riasztást is arról, hogy a környéken garázdálkodik.

Szerdán egyébként a brüsszeli Petíciós Bizottság (PETI) előtt tárgyalták azt a romániai medveproblémákkal foglalkozó petíciót amelyet a probléma által leginkább érintett megyék (Hargita, Kovászna, Maros, Brassó) kezdeményeztek, és amelynek célja, hogy Brüsszel nyomást gyakoroljon Romániára a probléma mihamarabbi hatékony kezelése érdekében.

A petíciót Vincze Loránt európai parlamenti képviselő is támogatta, egyúttal azt is elmondta, hogy már tárgyalt az ügyben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel, aki ígéretet tett arra, hogy az általa vezetett minisztérium a lehető leghamarabb kidolgoz egy tervet, ami meg fogja oldani a medvekérdést.

Hirdetés

Az EU élőhelyekre vonatkozó irányelve tiltja ugyan a szigorúan védett fajnak számító barnamedve kilövését vagy befogását, a tagállamok azonban az emberi élet és az anyagi károk megelőzése céljából indokolt esetben eltérhetnek ettől. A petíciót benyújtók szerint viszont a kormány intézkedései átláthatatlanok és nem hatékonyak.

A medvék kilövéséhez jelenleg minden esetben a környezetvédelmi minisztérium engedélye szükséges. Tavaly 106 példány kilövését, és 18 áttelepítését engedélyezték Bukarestből, miközben a hazai populációt mintegy 7000-re becslik, ebből csak Hargita megyében 2100 példány él, jelentős problémákat okozva a helyieknek.

Hirdetés