Elképesztő mennyiségű külföldi szemetet kellett visszaküldeni a feladónak idén

És hol van még az év vége.

Hirdetés

Hiába keltette fel az illetékesek figyelmét a jelenség, és hiába küzdenek ellene tűzzel-vassal, továbbra is hatalmas mennyiségű, külföldön termelődött szemetet próbálnak törvénytelenül behozni Romániába, hogy az itteni lerakókban tüntessék el.

Erről Octavian Berceanu, a Környezetvédelmi Őrség vezetője beszélt szerdán este.

Mint elmondta, a román hatóságok csak idén 113 konténernyi külföldi, illegálisan behozni akart szemetet füleltek le a határokon, majd azzal a lendülettel, őszinte jókívánságok kíséretében vissza is küldték a feladónak.

Hogy ez sok vagy kevés?

Nos, összehasonlításul talán elég annyit megjegyezni, hogy tavaly összesen 31 konténernyi hulladékot postáztak vissza a származási helyére.

És ez minden bizonnyal csupán a jéghegy csúcsa, mivel a környezetvédelmi hatóság állománya egyrészt elöregedett, másrészt a létszáma sem kielégítő.

Ja, és a bérek is nevetségesek: Berceanu szerint ha valaki frissen csap fel az őrség kötelékébe, kezdő fizetésként nagyjából akkora összeget kap, mint a sarki fagyiárus.

Hirdetés

Országosan egyébként 450, Bukarestben pedig 15 munkatársuk van – ez pedig vajmi kevés az ellen, hogy minden egyes, Romániba érkező illegális szemétszállítmányt lefüleljenek.

És hogy miért küldik ide a szemetet?

Mivel a kontinens olcsó szemétlerakatának tekintik: Nyugat-európában tonnánként 250-300 euróba kerül, hogy törvényesen megszabaduljanak a hulladéktól, Romániában viszont ez csak 50-70 eurót kóstál.

Úgyhogy a hülyének is megéri próbálkozni.

Hirdetés