Elena Ceaușescu, a félanalfabétából lett önjelölt tudós „munkáit” még ma is idézik a kutatók

A román vegyészek évek óta próbálják felhívni a szakma figyelmét arra, hogy a diktátor neje négy általános iskolai osztályt is alig tudott elvégezni, a kémiához semmi köze nem volt.

Hirdetés

Talán elképesztőnek tűnik ennyi év távlatából, de Elena Ceaușescu által „jegyzett” tudományos dolgozatokat még mindig szabadon idézhetik a világ vegyészkutatói. Még úgy is, hogy kiderült, az egykori diktátor nejének az égadta világon semmi köze nem volt sem a kémiához, sem a könyvekhez, vagy a szakdolgozatokhoz, melyek a neve alatt jelentek meg.

A The Guardian azt írja, két román kutató még mindig kitartóan harcol annak érdekében, hogy felhívja a vegyészvilág figyelmét arra, hogy a román akadémiai élet legnagyobb csalásáról van szó,

ezeken a munkákon ugyanis egy olyan „szakértő” neve szerepel, aki négy általános iskolai osztályt végzett el, azt is nagyon nehezen.

A rendszerváltás után egymás után jelentkeztek azok a kutatók, akikkel annak idején megíratták ezeket a munkákat, mi több, a külföldi egyetemek azóta vissza is vonták a kitüntetéseket és díszdoktori címeket.

A nemzet nagyasszonya nem kispályás csaló volt: előszeretettel gyűjtötte a címeket és kitüntetéseket,

1975-ben le is doktorált, nyilván nem saját erőből. Az értekezésének a címe: Az izoprének sztereospecifikus polimerizációja a szintetikus kaucsukok stabilizálásában, amit talán ki sem tudott olvasni. Ettől kezdve „világhírű tudós, akadémikus, doktor és mérnök” titulussal kellett illetni Elena Ceaușescut.

Bármennyire is igyekezett tudós benyomását kelteni, azt beszélték róla, hogy a szén-dioxid képletét, a CO2-t például „cokettőnek” (románul „codoi” – szerk. megj.) mondta.

Hirdetés