Miért emeli csúcsidőben az árat az Uber és a Bolt? Ugyanezt kérdezi a Versenytanács is

Ezért javaslatokat tettek az árképzés módosítására. Meg a fuvar lemondásának lehetőségére is.

Hirdetés

Kétségtelen tény, hogy a városi közlekedést jelentős mértékben megkönnyítik az úgynevezett utazásmegosztó szolgáltatások, mint az Uber vagy a Bolt, amelyek segítségével egy applikáció használatával hívhatunk magunknak bérfuvart, a praktikumhoz pedig az is hozzátartozik, hogy előre láthatjuk a viteldíj összegét, amelyet aztán a rendszer automatikusan le is emel a bankkártyánkról, vagyis készpénzzel sem kell bajlódnunk.

Csakhogy azért ennek is vannak hátulütői.

Amelyekre most a piaci folyamatok korrektségét felügyelő versenytanács is felfigyelt. És nem csupán felfigyelt, hanem módosításokat is javasolt, amelyek az utasok érdekeit szolgálják.

Először is annak kapcsán, hogy a viteldíj egy standard tarifából és egy dinamikus részből – egy több tényező által meghatározott ún. multiplikátorból – áll, azt javasolják, hogy az utasokat és a sofőröket is értesítsék az applikáción és egyéb elektronikus formában is arról, ha a standard tarifa bármilyen módon változik.

A Versenytanács illetékeseinek az sem tetszik, hogy csúcsidőben emelkednek a viteldíjak, ez ugyanis szerintük

nem átlátható módon történik, így megtévesztő lehet az utasok számára.

Ezért nemes egyszerűséggel betiltanák a gyakorlatot.

Módosítanák a rendelés lemondását is, jelenleg ugyanis egyenlőtlenség áll fenn: míg a sofőr ingyen és következmények nélkül lemondhat egy fuvart, jelentős kényelmetlenséget okozva ezzel az utazni akarónak, addig a megrendelő egy bizonyos idő után csak pénzdíj ellenében vonhat vissza egy megrendelést.

Hirdetés

Egyúttal javaslatot tettek arra is, hogy

vizsgálják felül azokat a szabályozásokat, amelyek mesterségesen korlátozzák a versenyt a taxisok és az alternatív utazási szolgáltatások között,

hiszen a taxisoknak hátrányt jelent, hogy korlátozott a taxisengedélyek száma, illetve hogy kötelesek együttműködni egy diszpécserszolgálattal, amelyért fizetniük is kell.

Azt is megjegyezték, hogy nem ártana pontosítani az alternatív bérfuvarozók működésének szabályozását, mivel a bevételt külföldi cégek kapják – az Uber esetében Hollandiában, a Boltéban Észtországba megy a pénz -, ami adóügyi szempontból is aggályos lehet.

 

Hirdetés