Ejha: a DNA szerint fontos állami intézmények vezetői is érintettek a járványhoz kapcsolódó korrupciós ügyekben

A korrupcióellenes ügyészség vezetője beszélt a koronavírus-korrupcióról.

Hirdetés

Vélhetően kivert a hideg veríték néhány román állami illetékest annak nyomán, hogy Crin Bologa, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze közölte: a koronavírus-járványhoz kapcsolódó ügyekben helyi és központi állami intézményekben tevékenykedő „fontos személyek” is érintettek.

A korrupcióellenes ügyészség vezetője csütörtökön este elmondta: több tucatnyi olyan ügyet vizsgálnak, amelyekben a gyanú szerint

vezető beosztású személyek a saját meggazdagodásukat tartották szem előtt egyes közbeszerzések kiírásakor.

Mint elmondta, kétféle ügytípus létezik: az egyik a járvány leküzdését szolgáló közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós bűncselekményekkel függ össze, a másik a járványhelyzet kihasználásával elkövetett bűncselekményekkel.

Mint elmondta, a nyomozás sok esetben nehezen halad, mivel a védekezéshez szükséges eszközöket sok esetben Kínából vagy Törökországból szerezték be.

Mint mondta, jelenleg 94 ügyben nyomoznak, 8 ügyben pedig már megtörtént a vádemelés.

Néhány további ügyben is a végéhez közeledik a nyomozás, és mint a főügyész elmondta, számos esetben zárolták az érintettek vagyonát az okozott kár megtérítése érdekében.

Hirdetés

Bologa szerint a vizsgált ügyekben

az okozott kár összértéke több tízmillió euró – de akár a százmilliós nagyságrendet is elérheti.

Mint mondta, az ügyek azért is komolyak, mert „nagyon súlyos, hogy egyes, a román államban vezető beosztással rendelkező személyek kihasználják a nehéz helyzetet, és a betegséget, az emberek szenvedését, sőt halálát kihasználva gazdagodnak meg”.

Mint mondta, helyi és központi szinten is érintettek „fontos személyek” a vizsgált ügyekben.

Nagyon kíváncsiak vagyunk, kikről lehet szó.

Hirdetés