Egyre több az illegális fakivágás a tűzifa ársapkájának bevezetése óta

Ezt a környezetvédők mondják, akik erdélyi megyékben vizsgálták a helyzetet, ezért új jogszabályt kérnek.

Hirdetés

Egy probléma megoldására tett kísérlet gyakran okoz újabb problémákat – a jelek szerint ez történt a fával fűtő polgárok megsegítését célzó kormányrendelettel is, amely korlátozza a tűzifa és a brikett árát.

Az egyik kedvezőtlen eredmény az, hogy a kereskedők kivonták a piacról a tűzifát, mondván: a kormány által megszabott, 400 lejes köbméterenkénti áron nem adhatják el, hiszen ők drágábban szerzik be a nagykereskedőktől.

A másik az, hogy nőtt az illegális fakivágások száma.

Erről a WWF Románia illetékesei beszéltek, akik Brassó és Szeben megyében is megfigyelték a szállítmányokat az ársapka húsz nappal ezelőtti bevezetése óta.

A WWF szerint

a faszállítmányok ellenőrzésére és nyomon követésére szolgáló SUMAL applikáció sem képes megfékezni a jelenséget.

A környezetvédők hét napon keresztül követték nyomán az erdőkből érkező szállítmányokat, és megállapították: azok több mint 40 százaléka törvénytelen.

Bár megjegyzik, hogy csupán két megyéről van szó, azt is hozzáteszik, hogy ott viszont olyan vidékekről, ahol eddig nem igazán volt jellemző az illegális fakitermelés.

Hirdetés

A megfigyelések alapján kiderül, hogy a szállítmányok 26 százalékának semmilyen, eredetet igazoló okmánya sem volt, 31 százalék esetében pedig volt ugyan hivatalos dokumentum, de

a szállított mennyiség jóval meghaladta a papíron feltüntetettet,

akár a 10 köbmétert is elérhette szállítmányonként.

Bár a WWF szerint a hatóságok tudnak arról, hogy ezzel kijátszható a SUMAL-rendszer, nem tesznek semmit ellene.

A környezetvédők szerint az energiaválság megoldását célzó kaotikus intézkedések árát az erdők fizetik meg, ezért új szabályozás szükséges.

Azt javasolják, hogy az ársapka helyett a kormány vezessen be egy kompenzációs rendszert: az érintettek a tűzifa megvásárlása után utólag kapnák meg az állami támogatást – persze csak akkor, ha számlával is igazolni tudják, hogy törvényesen kivágott tűzifát vásároltak.

Hirdetés