Fotó: képernyőmentés a videóból

Egyenként vadászták le a Romsilva nem pártkompatibilis főerdészeit, hogy helyet csináljanak a PNL embereinek

Az erdészeti államtitkár végezte el a piszkos munkát. Aki nem távozott önként, azt számvevőszéki ellenőrzésekkel fenyegette. Gelu Puiu nem sokkal az oknyomozó riport megjelenése után lemondott az államtitkári tisztségről.

Hirdetés

Titokban rögzített beszélgetések egész sorozatát szerezte meg a Recorder oknyomozó portál, melyek alapján úgy tűnik, a korábbi környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe megbízásából Gelu Puiu erdészeti államtitkár nyílt fenyegetésekkel érte el, hogy a nem kívánatos főerdészek önként távozzanak a Romsilvától. Helyükbe – ahogy már megszokhattuk –

a PNL, esetenként szakvégzettséggel sem rendelkező embereit ültették, ahogy történt a vízügyi igazgatóságoknál is.

A beszélgetések többsége a jelenleg is államtitkárként dolgozó Gelu Puiu és Ștefan Neagu, az Országos Erdészeti Kutatási és Fejlesztési Intézet volt igazgatója között zajlott le, utóbbi részletesen is beszámol a Recorder videójában arról, hogy hogyan zajlottak a fenyegetések. Puiu egyértelművé tette, hogy ha nem mennek el önként a Romsilvától a főerdészek, akkor rájuk küldi a számvevőszék ellenőreit, és függetlenül az audit eredményétől, végül úgyis távozni kényszerülnek a nyomás alatt.

Összesen 20 erdészeti vezető távozott, csak kevesen vállalták a konfrontációt.

Bár a beszélgetések során szóba kerül, hogy egy-egy új vezetőnek nincs szakképesítése, de Gelu Puiu egy percig sem aggódott emiatt, mondván, hogy majd idővel lesz. A posztok megszerzéséhez nem írtak ki versenyvizsgákat.

A Recorder oknyomozása után rekord időn belül lemondott Gelu Puiu az államtitkári posztról, távozását Florin Cîțu miniszterelnök elfogadta.

Gelu Puiu egyébként tagadta, hogy bárkit is megfenyegetett volna, a hangfelvételeken más hangja is szerepelhet, mondja. Ugyanakkor állítása szerint hogyha valakit eltávolítottak, az azért történhetett, mert nem végezte jól a munkáját.

Hirdetés

Ami Costel Alexét illeti: a korrupcióellenes ügyészség vesztegetés elfogadásával és sikkasztásra való felbujtással gyanúsítja egy másik ügyben, a nyomozás még folyamatban van.

A környezetvédelmi minisztérium vezetését az új kormány megalakulása óta Tánczos Barna vette át, aki 2020. decemberében arról beszélt, hogy jelentős átszervezésekre van szükség a Romsilva Országos Erdőgazdálkodási Hivatalnál, és ez a kormánykoalíció prioritásai közé tartozik.

Hirdetés