Fotó: Képernyőmentés /Recorder

Azt hitte az igazgató, simán kinevezhet egy pincérnőt vízügyi mérnöknek, de tévedett

Amikor a hölgy nem találta a bekapcsoló gombot a számítógépen, elkezdtek gyanakodni a szakmai felkészültségét illetően.

Hirdetés

A Recorder oknyomozó portál keményen rászállt a regionális vízügyi hatóságokra: egy hete még a kolozsvári székhelyű Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóságnál robbantottak ki országos botrányt, most pedig a Prut-Barlád Vízügyi-medence Igazgatóságánál körvonalazódik egy annál is nagyobb ribillió.

Szekunder szégyenérzet fogja el az embert, miközben nézi a portál videóját, amelyben a vízügyi mérnöknek kinevezett pincérnő – mint egy felkészületlen nyolcadikos diák a földrajzórán – bután néz maga elé, mert nem tudja, mi is az a vízhozam. Kínos jelenetek egész sora az egész videó, már-már megsajnáljuk a kellemetlen helyzetbe sodort fiatal nőt, akit a – saját magát politikai állatnak nevező – Petru Avram vezérigazgató nevezett ki. Aztán amikor kiderül, hogy Simona Iancu még a számítógép-kezelési ismereteiről is hazudott, mert azelőtt csak a pincéri rendeléseket rögzítő gépekkel dolgozott, sajnálat helyett inkább veszünk egy mély levegőt.

Az azért megnyugtató, hogy a kinevezést Bukarestben is kínosnak érzik, így hát a riport keddi megjelenését követően, szerdán már ráküldték a Prut-Barlád Vízügyi-medence Igazgatóságára a kormányfői ellenőrző testületet, és a korrupcióellenes ügyészség is vizsgálódni kezdett.

Hirdetés

Florin Cîţu a Facebookon leszögezte, hogy nem fogja tűrni a nepotizmust, az inkompetenciát, de azt sem, hogy büntetőügyeseket vagy érdekellentétben álló személyeket nevezzenek ki az állami intézményekben. A DNA házkutatást tartott az igazgatóság székhelyén, és lefoglalt minden olyan dokumentumot, mely az utóbbi időszak kinevezéseihez kapcsolódik. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szintén átfogó ellenőrzéseket helyezett kilátásba az összes vízügyi igazgatóságnál, megemlítve azt az egyáltalán nem elhanyagolható szempontot, hogy ezek az intézmények felelnek az árvízvédelemért is.

És valóban: hogyan érezze magát biztonságban a lakosság, miközben a vízhozam fogalmát sem ismerő pincérnők politikai alapon vízügyi mérnökké avanzsálhatnak?

Hirdetés