A székek is elfogytak a bukaresti Pantelimon kórházban / Fotó: RoVaccinare

Egyelőre harminc romániai fertőzöttet szállítottak Magyarországra, ketten meghaltak (Frissítve)

Minden segítség jól jön Romániának, hiszen jelenleg közel kétezer fertőzött vár arra, hogy szabaduljon fel egy kórházi ágy. A járványszámok továbbra sem biztatóak.

Hirdetés

Budapest elsőként ajánlotta fel a segítségét Romániának, csodákra azonban ott sem képesek: a harminc átszállított beteg közül ketten meghaltak. Egy 64 éves temesvári asszony Szegeden, egy 63 éves bukaresti férfi Debrecenben hunyt el koronavírus-fertőzésben. Magyarország összesen ötven súlyos állapotban lévő beteget vállalt át,

néhány nap leforgása alatt egyelőre csak harminc beteget sikerült átszállítani.

A számok körül bizonytalanság alakult ki: az egészségügyi tárca 30, a belügyi 26 Magyarországra szállított betegről számolt be.

A kórházak túltelítettsége miatt egyébként Románia további külföldi támogatásra szorul, eddig gyógyszerre és oxigénkoncentrátor gépekre kért nemzetközi támogatást a katasztrófa-elhárítással foglalkozó EADRCC-n keresztül. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy pillanatnyilag egyetlen szabad ágy sincs az intenzív terápiás osztályokon, a

kórházi beutalások várólistája pedig már megközelíti a kétezret.

A hétfői járványjelentésből kiderül, hogy az intenzíven 1764 fertőzöttet ápolnak. Bár a hétvégékre csökkentett tesztüzemmód jellemző, így is beazonosítottak 10 141 új beteget 24 óra alatt. A pozitivitási ráta 29%-os. Vasárnap reggeltől hétfőig 261 halálesetet regisztráltak, köztük van egy 19 és egy 20 éves fiatal is, akik más betegségben is szenvedtek, mégsem kértek az oltásból. A 261 halottból 238 nem volt beoltva.

Hirdetés

A legtöbb új esetet Bukarestben (2546), illetve Konstanca (678), Temes (569) és Brassó (537) megyében regisztrálták. A lakosságarányos fertőzési ráta minden megyében átlépte a vörös besorolás küszöbét, Ilfov megyében és Bukarestben már 17 ezrelék körül mozog.

Egy viszonylag jó hír a végére : a RO Vaccinare hétfői összesítése szerint Románia ma elérte a hatmilliomodik beoltott személyt. Apró szépséghiba, hogy ezt a számot az eredeti ütemterv szerint augusztus elsején kellett volna meghaladnunk.

Hirdetés