Temesvár német polgármesterének most éppen kémvádak cáfolásával kell foglalkoznia

Mert nem román. Sőt nem is Romániában született.

Hirdetés

Egy nagyváros polgármesterétől meglehetősen szokatlan lépésre ragadtatta magát Dominic Fritz, Temesvár tavaly megválasztott, USR-PLUS-os polgármestere: közösségi oldalán volt kénytelen cáfolni, hogy egy idegen hatalomnak kémkedne.

Fritz ellen a közösségi médiában, illetve egyes álláspontok szerint orosz körökhöz köthető információs csatornákon kezdett terjedni, hogy Németországnak kémkedik.

Ehhez azon túlmenően, hogy Németországban született német, és korábban Horst Köhler volt német köztársasági elnök kabinetfőnöke volt, az szolgáltat alapot, hogy a német Nemzetközi Együttműködési Ügynökségnél (Gesellschaft für Internationale Zusammenerbeit, GIZ) is tevékenykedett tanácsadóként.

Márpedig az egyik, Friztet megvádoló gyanús hátterű portál szerint ez valójában a német hírszerzés egyik fedőszerve.

A portál szerint Temesvár csupán hídfőállás, és az obskúrus idegen hatalmak célja az, hogy Fritzből Románia államfője legyen.

(Ez nem lenne példa nélküli, elvégre Klaus Iohannis jelenlegi elnök is német származású – igaz, ő erdélyi születésű szász).

Fritz most felvette a kesztyűt, és közösségi oldalán cáfolta a kémvádakat.

Az ellene zajló információs hadjáratot boszorkányüldözéshez hasonlította, már csak azt is, mert ahogy annó a boszorkányvádak ellen, úgy ma a kémvád ellen sem igazán lehet észérvekkel védekezni.

Hirdetés

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a német kormány valóban a temesvári városházán őrzött „geopolitikai és geostratégiai titkokhoz” akarna hozzáférni, diszkrétebb megoldást is talált volna annál, hogy egy született németet küldjön harcba a polgármesteri székért zajló, reménytelennek tűnő küzdelemben.

A GIZ kapcsán azt írta. Az a német kormány fejlesztési ügynöksége, amely 120 országban 22 000 munkatársat foglalkoztat, éves költségvetése pedig több mint hárommilliárd euró.

A világban mintegy 8,7 millió diák számára teremt jobb oktatási feltételeket, 500 millió indiai számára épített ki egészségbiztosítási rendszert, Afrikában kisgazdák, Ázsiában pedig az energetikai hálózatok felújításához szükséges projekteket futtat.

Sőt, Erdélyben és a Bánságban is aktív volt, mivel Nagyszeben történelmi belvárosa, illetve Temesvár központja felújításában is közreműködött.

Az ellene felmerült kémvádat mindezek nyomán egyszerűen annak tudja be, hogy az általa hozott döntésekkel bizonyos körök érdekcsoportok érdekeit sértette.

De ígéri, hogy nem áll le, és hatékonyabb közigazgatást, illetve élhetőbb várost alakít ki.

Amúgy abban vélhetően igaza van, hogy sokan rossz szemmel nézik a megválasztását, hiszen már a beiktatását is többen megpróbálták megakadályozni.

Hirdetés