A fotók forrásai: Rise Project

Egy régi késelés szokatlan utóélete alakítja a választási hatóság jelenét

Forgatókönyvírók sem tudnának fordulatosabb bűnügyi történetet összehozni, mint amilyet a valóság írt Romániában.

Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) berkein belül apránként konszolidáló, legalább 25 főből álló craiovai érdekcsoportról közölt bűnügyi dokumentumfilmekbe illő tényfeltáró riportot a Rise Project. Van benne politika, gyilkossági kísérlet, szökés, okirat-hamisítás, plagizálás és egy karrier, amelyet minden gyilkossági kísérletért elítélt bűnöző megirigyelhetne.

Az AEP a demokrácia egyik kulcsfontosságú intézménye, mely nemcsak a választások tisztaságát felügyeli, a politikai pártok kampányának finanszírozásáról is dönt. Amióta Constantin Florin Mitulețu Buică az AEP elnöke, gyanúsabbnál gyanúsabb figurák tűntek fel, akik versenyvizsga nélkül jutottak először tanácsosi tisztségekhez, majd egyre fontosabb pozíciókhoz. Mintegy 25 főből álló craiovai érdekcsoportól van szó,

közülük is az egyik legkétesebb hírű alak a börtönt is megjárt Sorin Gabriel Lazăr.

Ő jelenleg az AEP nemzetközi kapcsolataiért és kommunikációjáért felel.

Az előzmények a 2000-es államfőválasztás első fordulója előtti napokig vezetnek vissza, amikor egy éjszaka konfliktus alakult ki két plakátragasztó csoport között. Az egyik oldalon a Nagy-Románia Párt (PRM), köztük Marius Mitulețu (az AEP jelenlegi elnökének testvére), a másik oldalon a Demokrata Párt (PD) fiatal – és többnyire részeg – aktivistái álltak.

Egy bárból csöppent bele az utcai nézeteltérésbe a 25 éves Sorin Gabriel Lazăr (az AEP jelenlegi kommunikációsa), aki a 2000-es években a PRM tagja és Corneliu Vadim Tudor nagy csodálója volt.

Az összetűzés hevében négyszer hátba szúrta az ittas Ștefan Bucur Stoicát,

a PD plakátragasztóját. Ő jelenleg egyébként a PNL Dolj megyei szervezetének elnöke, parlamenti képviselő.

Az ügy nagy port kavart: a két érintett államfőjelölt, Petre Roman (PD) és Corneliu Vadim Tudor (PRM) is megpróbálta politikailag meglovagolni a fiatalok közötti összecsapást. Stoica túlélte a támadást. Jól jellemzi a kor hangulatát, hogy a kórházi kezelése alatt a titkosszolgálati kapcsolatokkal bíró apja biztonsági őrt állíttatott az egész incidenst kirobbantó fia kórterme elé.

A PRM nevében közben Lia Olguța Vasilescu szóvivő (jelenleg Craiova PSD-s polgármestere) hazugságokkal igyekezte tompítani az eset súlyát. Tagadta, hogy a gyanúsított – aki mellesleg közeli ismerőse volt – a PRM tagja lett volna.

Hirdetés

Sorin Gabriel Lazăr megszökött az országból, és csak

2002 nyarán tért haza egy Los Angelesben szerzett új útlevéllel.

Azt hitte, hogy a Ion Iliescu államfő által frissen kihirdetett törvény majd megvédi őt a letartóztatástól, de rögtön előzetes letartóztatásba helyezték, amint Romániába ért. Az is érdekes, hogy az áldozat, Ștefan Bucur Stoica eleinte 100 millió lej kártérítést igényelt, majd miután a támadója anyja egy jól fizető álláshoz jutatta a Dolj megyei Közegészségügyi Igazgatóságnál, elállt a követeléstől. Sorin Gabriel Lazăr két és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott, ebből mindössze egy évet és nyolc hónapot ült le.

Szabadulása után céget alapított, majd Angliában is élt egy ideig. Az AEP elnöke, Constantin Florin Mitulețu Buică 2019-ben alkalmazta az Állandó Választási Hatósághoz. Itt érdemes megemlíteni, hogy Mitulețu csak a véletlen folytán nem volt jelen a késelésbe torkolló ominózus éjszakán, testvére viszont ott volt,

utólag pedig segített eltöröltetni Lazăr priuszát.

Így került tehát a craiovai késelő az AEP-hez, miközben meghamisította az önéletrajzát, nem riadva vissza a plagizálástól sem. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, a kedvéért még egy új főtitkár-helyettesi posztot is kitaláltak. Csak a tavaly 220 millió lejt keresett az AEP-nél, havonta 4700 lejt markol fel útiköltségként úgy, hogy valójában egy bukaresti protokollházban él.

A Rise Proiect próbálta szóra bírni az érintetteket, de senki sem válaszolt a megkeresésükre. A fordulatokban gazdag teljes riportot itt lehet elolvasni.

Hirdetés